Darko Jorgić: Iz hangarja je poletel med zvezde pingponga

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
13.02.2020 14:44

Hrastničan Darko Jorgić, ki si kruh služi v Nemčiji, je z letošnjimi uspehi zablestel kot meteorit in postal evropski as namiznega tenisa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Jorgić je prispeval levji delež k uvrstitvi slovenske reprezentance na olimpijski turnir.
Epa

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca si je po odličnih igrah na januarskem kvalifikacijskem turnirju na Portugalskem prvič v zgodovini priigrala nastop na olimpijskih igrah. Ob ekipi bosta v Tokiu igrala še dva posameznika, bržčas trikratni olimpijec Bojan Tokić in Darko Jorgić, za slednjega bi bil nastop na olimpijskem turnirju krstni. Jorgić, ki je bil eden ključnih mož naše reprezentance v boju za olimpijsko vozovnico, je velik uspeh na Portugalskem pospremil z besedami: "To je vrhunski rezultat za vse nas. Želja se nam je izpolnila."

Vzgajali so ga odlični trenerji

Darko Jorgić je namiznoteniško zrasel v Hrastniku, v mestu, ki ima bogato zgodovino v tem športu in se ponaša z namiznoteniškimi mojstri, ki so že v nekdanji skupni državi osvajali kolajne na svetovnih in evropskih prvenstvih: Edvard Vecko, Jože Urh, Jernej Zalaznik, Andreja in Vesna Ojsteršek. Vsi ti so vzgajali ali še vzgajajo mlade igralce in igralke, med katerimi je tudi Jorgić. Na začetku športne poti so nad njegovim razvojem bedeli Urh in sestri Ojsteršek - Vesna in Andreja.
Jorgićeva športna pot je bila strma. Iz domačega kraja se je v začetku gimnazijskih let preselil v Novo mesto, kjer je podpisal za Krko in se igralsko razvijal najprej v hangarjih v Drgančevju pri Novem mestu, pozneje pa v sodobnem namiznoteniškem centru na Otočcu. Tam se je uril pod taktirko Jožeta Urha, ker pa je slednji imel še veliko drugih obveznosti, je njegovo vlogo prevzela Andreja Ojsteršek Urh, izkušena in mednarodno uveljavljena strokovnjakinja, tudi selektorica reprezentance.

Napreduje iz dneva v dan

V petih letih je Jorgić od izjemno obetavnega igralca napredoval v enega najboljših na stari celini in v svetu. Njegov meteorski vzpon se je začel leta 2015, ko je kot član ekipe na mladinskem evropskem prvenstvu v Bratislavi osvojil bron, skupaj z Denijem Kožulom pa zlato v dvojicah.

Najboljši trije na turnirju Top 16 v Montreuxu
Ittf
Letos ga čaka Tokio.
Epa
Darko Jorgić se razvija v vrhunskega igralca.
Epa

​Sijajne igre na Top 16

Potem ko si je naša reprezentanca prejšnji mesec, tudi po zaslugi odličnih iger Darka Jorgića, priigrala nastop na olimpijskih igrah, je Hrastničan pred slabim tednom poskrbel za nov vrhunski rezultat. V švicarskem Montreuxu je prvič zaigral na turnirju Top 16 (turnir najboljših evropskih igralcev) in zablestel. Z izjemno igro je najprej premagal Belorusa Vladimirja Samsonova, nato Slovaka Janga Wanga, v polfinalu je bil boljši še od Hrvata Tomislava Pucarja in se v finalu udaril s Timom Bollom. Le Nemec, najboljši evropski igralec zadnjih dvajsetih let, je bil za Jorgiča premočan.
Naš igralec je dobil prvi niz, bil v naslednjih štirih, ki jih je izgubil, blizu zmagi, a se je izkušeni Boll vselej izvlekel. "Ne skrivamo, da ima Jorgić visoke cilje. V Švico ni prišel igrat le ene tekme. Prvi cilj je bil, da se iz teh tekem čim več nauči, da vidimo, kaj bo treba še dodati in izboljšati v njegovi igri," je Jorgića pohvalila Andreja Ojsteršek Urh.
"Kaj naj rečem po finalu? Le to: Timo Boll je Timo Boll. Res je, imel sem nekaj možnosti, po drugi strani pa spet ne, kajti, kot rečeno, Boll je Boll," je po tekmi vtise strnil Darko Jorgić. "Malo je grenkega priokusa, nikoli ni dobro izgubiti, še posebno, ko imaš možnosti, ampak zavedam se, da sem naredil nekaj velikega. Timo ima kdaj slabša obdobja, a tokrat jih ni imel, zmagal je zasluženo. Bil je močnejši v glavi, boril sem se, vendar ni pomagalo," je dodal. In še: "To je moj največji uspeh. Turnir je med igralci izredno cenjen, za nekatere pomeni celo več kot evropsko prvenstvo, saj je zbranih 16 najboljših, organizacijsko je na visoki ravni. Upam, da bom nekoč osvojil oboje. Tukaj mi največ pomeni zmaga proti legendarnemu Samsonovu, vedno pa je lepo premagati tudi Kitajca in velikega tekmeca iz mlajših kategorij, ki prodira proti vrhu članske. Pa še ne maram tekem za tretje mesto, saj so pretežke za glavo," je bil ponosen Hrastničan, ki je za nagrado prejel 6000 evrov. Aprila načrtuje nastop na mednarodnem odprtem prvenstvu Slovenije na Otočcu.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta