Dan svobode, ki ga v Sloveniji ni

V ključnih trenutkih (1941, 1991) smo stopili skupaj in počistili gnojnico. Verjamem, da bo tako tudi letos ali pa vsaj leta 2021. Če pa se strinjate s takšno ureditvijo, se lahko mirno usedete na kavč, odprete pivo, buljite v televizijo in čakate, da se stvari zgodijo. Postanite pravi karantenci, kot bi rekel Dušan Vaupotič - Dule.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Svoboda: 1. stanje, ko so ljudje podrejeni samo zakonom in ne neomejeni, samovoljni oblasti koga; 2. stanje, ko skupnost, država ni podrejena neomejeni, samovoljni oblasti ali kaki tuji državi; 3. stanje, ko človek lahko izbira, se odloča po lastni volji; 4. stanje, ko komu kdo s silo, prisilo ne omejuje gibanja; 5. stanje, ko kaka dejavnost ni omejena s posebnimi predpisi, pravicami koga; 6. stanje, ko človek svojemu mišljenju, kritičnosti ne postavlja mej, omejitev. Če upoštevamo razlago SSKJ, v Sloveniji ni svobode.
Spoštovane državljanke in državljani, kaj je še potrebno, da se nekateri odzovete. Kako je mogoče, da je v anketah 40 odstotkov neodločenih, koga bi na volitvah volili. Kako!? Najbolj kretenska in lažniva je fraza: "Nimam koga voliti." Kako ne? Na izbiro je cela paleta strank; tudi če se ne strinjamo z vsem ali z vsemi, jo lahko vseeno volimo. Tudi z družinskimi člani se ne strinjamo z vsemi, pa z njimi celo živimo, delimo posteljo, stanovanje, otroka, avto, denar. Na žalost pri nas volitve odločajo tisti, ki ne gredo volit. In vidite, kaj se potem zgodi. Vladajoča stranka ima vedno enako število volivcev. To stranko voli okoli 200.000 Slovencev; deset odstotkov volilnih upravičencev nam v tem trenutku vsiljuje avtoritarno, fašistično ureditev. Kaj še potrebujemo, da vsaka štiri leta dvignemo svojo rit in gremo na petminutni sprehod in na volišču obkrožimo eno izmed številk?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.