Cvetje z vrta: Z eno nogo smo že v jeseni

Matic Sever
13.08.2023 01:00

Sedaj so rastline tudi v vrtnarijah na voljo v polni razrasti ali celo razcvetu, zato si lahko na vrtu privoščimo dodelave in spremembe s hitrim učinkom. Letos res ni nevarnosti, da bi nam na novo posajene sadike vzela suša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če imamo uničen vrt ali si želimo več cvetov, nam bodo cinije in rudbekije hitro pripeljale oblico barve.
Matic Sever

Koledarsko poletje se ni še niti približno izteklo, a vendarle se približujemo zadnjemu dejanju. Letos je posebno leto in posebno je tudi poletje, ki ni prav nič tipično. Neurja in mokrota sta pokazali tudi najšibkejše točke vrta. Ni odveč, če že sedaj naredimo oceno stanja in se malce začnemo pripravljati na jesen.

Kritično preglejmo vrt in si zapišimo, kaj nam ne ustreza, kaj se je zelo slabo obneslo v ujmah in bi to lahko zamenjali s čim drugim, odpornejšim. Zdaj je dober čas za to početje, ker je celotno dogajanje pred nami, pozno jeseni in pozimi že malce pozabimo na vse podrobnosti in se še posebno težje lotimo načrtovanja kakšnih bolj finih popravkov. Sedaj so rastline tudi v vrtnarijah na voljo v polni razrasti ali celo razcvetu, zato si lahko na vrtu privoščimo dodelave in spremembe s hitrim učinkom. Zemlja je več kot namočena in letos res ni nevarnosti, da bi nam na novo posajene sadike vzela suša.

Presoja vrta

Morda se to prebere prestrogo, a dobra analiza in samokritičnost sta vedno dobrodošli tudi na vrtu. Če se nam zdi, da je na našem vrtu veliko stvari, ne najdemo pa neke povezanosti v obliki rdeče niti, občutka harmoničnosti, se ponuja nekaj rešitev.

Če imamo težavo, da je preveč raznolikih barv, morda nekaj rastlin presadimo, da bo nastalo nekaj barvnih otokov in se bo slika tako poenostavila, ali pa kakšno rastlino celo izločimo, da zmanjšamo nabor odtenkov. Lahko si izberemo eno rastlino, ki ima več odlik. Lahko zelo dolgo cveti, še bolje je, da je tudi lepe oblike in da ima lepo listje. Tako rastlino lahko s pridom izkoristimo za povezovanje vrta v celoto, to pa dosežemo tako, da jo v manjših ali večjih skupinah večkrat ponovimo po različnih delih vrta.

Če vam ostrožnike vsako leto močno poškodujejo polži, se jim je bolje odpovedati in poiskati dobro zamenjavo.
Matic Sever

Iščimo najboljše

Ne trudimo se z rastlinami, ki so ves čas polne škodljivcev in bolezni ali pa so nasploh slabe rasti, raje jih zamenjajmo s čim odpornim in raščavim. Zagovarjam pristop, da se že pred nakupom in sajenjem dodobra poučimo o potrebah neke vrste ali sorte, a priznajmo, velikokrat na vrt priromajo lepotice, ker so nas navdušile kot sadike na prodajnem mestu, in se šele kasneje ukvarjamo z morebitnimi težavami. Sedaj jih lahko takoj zamenjamo ali pa si vsaj zapomnimo, morda celo zapišemo in zamenjave opravimo kasneje v sezoni.

Če ugotovimo, da je neka rastlina previsoka, jo pomaknemo v ozadje grede ali pa preverimo, ali jo je možno konec pomladi ali v začetku poletja vršičkati, da bo ostala nižja in bolj razrasla. Če ima rastline poleti grde liste, jo prav tako raje presadimo malce bolj v notranjost, da se liste vsaj delno zakrije z drugimi rastlinami. Četudi je vode dovolj, naj poudarim, da se izognimo presajanju cvetočih rastlin, za slednje si raje naredimo dober načrt, ki ga bomo izvedli kasneje ali celo naslednjo pomlad.

Gavre in suhe rože bodo lepo držale cvetoč učinek vse v jesen.
Matic Sever
Številne sorte grintavcev so uporabne tudi v cvetličnih loncih ter cvetijo poleti in jeseni.
Matic Sever

Sajenje v posodo za jesen

Lonci in druge cvetlične posode omogočajo zabaven način ustvarjanja sezonskih učnikov. Še posebej, če vam je vrt močno poškodovalo neurje, je to najhitrejši in morda tudi najbolj učinkovit način, da na hitro dvignete podobo opustošenega vrta. Ni nujno, da posežete po močno cvetočih in barvno vpadljivih rastlinah, lahko so tudi bolj naravnega videza, ali pa se odločite za konkretnejše skupine rastlin z zanimivimi listi. Take so iskrivke, ki bodo posajene sedaj do jeseni še zrasle in bodo takrat veliko lepše, kot če bi jih posadili šele sredi septembra. Zanimiva izbira so tudi irske rese, pa določene krčnice, ki imajo tudi lepe plodove, nizki grintavci, okrasne trave …

Ni lepšega kot izbirati med cvetočimi sortami slamnikov kar v živo, ne le na daljavo po katalogih.
Matic Sever

Namesto sajenja jeseni kar sedaj

Za veliko okrasnih rastlin velja, da je idealen čas sajenja jesen, ker so tla topla, vlažna in imajo rastline pred sabo mirno, hladno sezono brez hujših sušnih in vročinskih stresov. Kot pa sem že omenil, je letošnji avgust zelo moker in povprečje dobrega vraščanja novih sadik v tla bo še boljše, saj bodo imele sadike do novembra, ko se običajno za večino rast ustavi, še več časa. Seveda je povsem možno, da še nastopi vroče in suho obdobje, a bodo učinki suše zaradi velike zaloge vode manj problematični.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta