Pisane vitke gladiole: Na novo obujene gomoljnice

Matic Sever Matic Sever
21.05.2023 02:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na voljo so v skoraj vseh barvah.
Pixabay

Ni redkost, da gre neka vrsta ali skupina rastlin v skorajšnjo pozabo, potem pa čez čas ponovno zbudi zanimanje. Mednje spadajo hortenzije, vrtnice, dalije in tudi gladiole. Slednje smo še pred leti videli skoraj izključno ob kakšni njivi ali na robu podeželskega vrta, kjer so bile posajene za krasitev cerkva v obliki rezanega cvetja. Vrnile so se v velike slogu predvsem kot sestavina razkošnih aranžmajev v floristiki, zdaj pa počasi, a vztrajno naseljujejo vse več vrtov. Te razkošne cvetlice obstajajo v skoraj vseh barvah in odtenkih (razen prave modre) v enobarvnih in večbarvnih oblikah.

Gladiole so razkošno rezano cvetje.
Dreamstime

Odvisno od sorte so lahko cvetni listi gladiol nagubani, velikost pa se lahko giblje od miniaturnih do velikanskih. Cvetovi so običajno razporejeni samo na eni strani stebla in se zaporedoma odpirajo od spodaj navzgor, pri čemer je največji cvet pri dnu.

V lokalnih vrtnih centrih in katalogih boste našli nešteto kultivarjev gladov, ki so vsi izpeljani iz različnih kombinacij več kot 250 vrst, od katerih je večina avtohtonih v južni in srednji Afriki ter Evraziji.

Večina ljudi pozna samo velikocvetne, zelo razkošne križance, obstajajo pa tudi nižje, botanične gladiole. Tudi pri nas rastejo divje gladiole, ki jim botanično pravilneje rečemo mečki. V vrtnarijah se dobi njim podobno Gladiolus communis ssp. byzantinus, ki ima prav tako kot naše manjše, intenzivno ciklamno rožnate cvetove.

Sadimo jih v dobro odcedna tla.
Pixabay

Kdaj saditi

Čeprav pogosto govorimo o čebulnicah in v to skupino krasnih rastlin zajamemo tudi gladiole, te v resnici v tleh nimajo čebulic, pač pa gomolje z rjavkastim ovojem. Gomolje začnite saditi že en mesec pred zadnjo zmrzaljo na vašem območju. Odvisno od sorte gladiole potrebujejo povprečno 90 dni, preden zacvetijo. Podaljšajte sezono cvetenja z zaporednim sajenjem gomoljev v dvotedenskih intervalih do začetka julija in z mešanjem sort, ki cvetijo ob različnih časih. Zadnjo sajenje opravite približno dvanajst tednov pred prvo zmrzaljo.

Kam jih sadimo

Posaditi jih je možno na gredice, zelenjavne vrtove, vrtove za rezano cvetje in celo v posode. Potrebujejo le sončno lego, zaščiteno pred vetrom, da ne poškodujejo visokih cvetnih stebel. Uporabite jih, da zapolnite prostore in dodate navpično zanimivost v ustaljenem cvetličnem vrtu, saj bodo zacvetele pozno poleti, ko bodo mnoge druge cvetlice ovenele.

Zacvetele bodo pozno poleti, ko bodo mnoge druge cvetlice ovenele.
Dreamstime

Globina sajenja in razmik

Njihovi gomolji se lahko razlikuje po velikosti, odvisno od vrste ali sorte. Za najboljše rezultate upoštevajte priporočila na embalaži. Stebelne gomolje vedno posadite tako, da je položnejša stran obrnjena navzdol in koničasti konec navzgor.

Prst

Gladiole niso posebno izbirčne in bodo uspevale v različnih vrstah tal, vendar so dobro odcedna tla nujna. Pred sajenjem obdelajte zemljo nekaj centimetrov globlje od globine sajenja gomolja in jo po potrebi dopolnite z organsko snovjo.

Odvisno od sorte so lahko cvetni listi gladiol nagubani, velikost pa se lahko giblje od miniaturnih do velikanskih.
Pixabay

Nega

Visoke vrste in sorte je treba zaščititi, da se stebla ne bi upognila in zlomila. Najlažje je narediti skupno oporo za celotno skupino gladiol. Okoli njenih zapičimo nekaj količkov ali debelejših vej in jih med seboj na višini kolen ali malce višje povežemo z vrvjo po obodu skupine in prečno, da dobimo nekakšno mrežo, skozi katero bodo pognala stebla.

V lokalnih vrtnih centrih in katalogih boste našli nešteto kultivarjev gladov, ki so vsi izpeljani iz različnih kombinacij več kot 250 vrst.
Pixabay

Zalivanje

Po sajenju dobro zalijte in nato ohranjajte zemljo enakomerno vlažno skozi celotno rastno dobo. V suhem vremenu zemljo temeljito namočite. Da bi ohranili vlago in zatirali plevel, okoli rastlin nanesite debel sloj organske zastirke.

Težave s škodljivci

Največja nevarnost za gladiole so tripsi, drobne leteče žuželke, ki se prehranjujejo z listjem in cvetnimi brsti. Resarje je težko opaziti brez povečevalnega stekla, zato bodite pozorni na znake poškodbe, ki vključujejo srebrne proge in majhne bele lise na listih in popkih, ki se ne odprejo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta