Brez mesa v centru Maribora: Preprosta hrana je najboljša

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
13.10.2019 05:01

Ljudje se vse bolj zavedajo, da prevladujoče prehranske navade vodijo k slabemu zdravju, slabemu psihološkemu stanju in uničenju planeta, pravi Beno Borišek iz Slovegije. Njegova brezmesna restavracija se je preselila v središče Maribora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jedi, pripravljene iz ekoloških hranil, so bolj hranljive.
Igor Napast

Beno Borišek je bil vedno poleg, kjer so v Mariboru ponujali brezmesno hrano, v središču mesta je bil kuhar v Loving Hutovem kiosku. "Pred desetimi leti sem ponujal hrano 200 metrov proč na devetih kvadratnih metrih prostora in si nisem niti upal pomisliti na velik, lep prostor v središču mesta," reče zdaj. Pred letom dni je Melju začela delati njegova Slovegija, nedavno jo je preselil v strogi center mesta. Kot vse drugo je tudi to, kar se zdaj dogaja, zahtevalo svoj čas, pravi Borišek. Novi prostori so veliki, razmere za delo dobre: "Tu se bomo lahko razvijali na daljši rok."

Nič tistega, kar ni ekološko

Preprosto prehranjevanje bi moralo postati povsem običajno, reče sogovornik, ki nima rad etiketiranja. "Se mi zdi, da ljudje nekje globoko v sebi vemo, da obstoječe navade ne vodijo nikamor drugam kot k slabemu zdravju, slabemu psihološkemu stanju in uničenju planeta. Zdaj to ni več zgolj teorija zarote, ampak dejstvo, ki ga vidi in občuti vsak človek z malo občutka zase in za svoje okolje."
Brezmesne restavracije ponujajo alternativo in spodbujajo druge ponudnike hrane k spremembam. Z vsakim obrokom, ki ga ponudijo, olajšajo obremenitev celotnega sistema, spodbuja tudi druge k razmišljanju in dejanjem. "Vsak lahko zase in za Zemljo naredi še kaj več."

Vse je eko, tudi začimbe, maščobe, moka.
Igor Napast
Nasiti bolj kot pica ali makaroni.
Igor Napast

Vloga kuharja je (bila) podcenjena

Kuhati je treba z veseljem in z užitkom. "Gre za celosten odnos do skuhanega, osnovna cilja sta seveda čim boljši okus in videz. Dober okus pride od dobrih surovin, osebnega občutka, navdiha in sposobnosti kombiniranja surovin."
Ohranjati visok nivo zahteva seveda spretnosti, znanje. "Vloga kuharja je bila v naši družbi precej podcenjena, vendar se mi zdi, da se s kuharskimi šovi zadnja leta to spreminja. Ljudem postaja jasno, da tisti, ki hrano pripravlja, v njo daje vso svojo energijo, če je v slabem stanju, bo to vplivalo na počutje jedca. To je velika odgovornost."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta