Biti pes ni slabo

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
09.12.2018 05:07

Bolj o živalih kot o ljudeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljši prijatelj
Epa

Vsak osmi Slovenec ima doma najboljšega štirinožnega prijatelja, vsako tretje gospodinjstvo se ponaša z njim in vsaka druga družina: 240.000 jih laja, da jih sliši čisto vsa Slovenija. Ko zboli pes, smo panični bolj, kot če naš najbližji doživi astmatični napad. Ko ščene trikrat kihne, tečemo k veterinarju. Ko je lačen, mu lahko skuhamo kosilo, čeravno sami morda obedujemo v menzi za pet evrov. Jaz prisegam na brikete, predvsem zato, ker jih za psa predlagajo bolj ali manj vsi veterinarji. Lahko bi mu dajal surovo, če bi mi bil Mr. Pet bolj pri srcu: "Beljakovine in maščobe iz surovega mesa in organov so lahko prebavljive za pasji organizem, ker so ohranjene v svoji naravni obliki, poleg tega se v surovem mesu obdržijo tudi encimi, ki pospešujejo prebavo. Z intenzivno termično obdelavo beljakovine in maščobe spremenijo svojo strukturo, postanejo težko prebavljive, omenjeni encimi so popolnoma uničeni. Vitamini in minerali so s toplotno obdelavo uničeni."
Ker pa resnica nikoli ni ena in edina, obstajajo še strokovnjaki za pse, ki pasjo hrano kuhajo. Ko sem gledal in poslušal prikupno izobraženo pasjo kuharico v sicer odlični teve oddaji O živalih in ljudeh, me je kot kladivo udaril bogat nabor sestavin, ki jih je gospodična zmetala v lonec - madonca, še mi v nedeljo na mizi nismo imeli takšnega obilja mesa kot svetlo rjava labradorka, ki so se ji v studiu cedile sline. Mleto meso, najbolje goveje, malo prepražimo, ne preveč, nikakor ne solimo; dodamo skuhan korenček (za psa naj bo olupljen) in sočne bučke, dobro premešamo; še nekaj žlic kosmičev zraven in dve jedilni žlici sončničnega olja. "Ata, a ne jemo tudi mi tega?" je mimogrede zinila ta mala, ko je za trenutek odlepila pogled s telefona. Jemo, jemo - ampak ta meni je res že človeški, je za konec nerodno pribila še voditeljica Mojca.
Iz oddaje sem se naučil, da labradorka ni na ločevalni ali ketonski dieti (ker meša meso in žitarice), pa tudi bolje ji gre od ljudi, živečih na socialni podpori, in zaposlenih na minimalcu. Oni si sicer tudi včasih popečejo koščke mesa, a obvezno mleto mešano - stoodstotno goveje je predrago.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta