Babica, zakaj imaš tako velike tablete?

NR
28.07.2019 04:58

Večina starih staršev brezskrbno hrani zdravila v dosegu vnukov in vnukinj. Ampak otroci so radovedni, najstniki pa nagnjeni k tveganju, zato lahko oboji hitro pogoltnejo kakšno pilulo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naj vnukom ne bodo dosegljive kot bonboni.
Profimedia

Izsledki ameriške raziskave kažejo, da večina starih staršev ne skrije svojih zdravil, ko jih obiščejo vnuki ali vnukinje, ampak imajo večino zdravil v svoji torbi. Več kot polovica Američanov, starih od 50 do 80 let, je dedkov ali babic, ki imajo najverjetneje vsaj enega vnuka ali vnukinjo, mlajšo od deset let, kažejo podatki nacionalne ankete o zdravem staranju, ki ga je izvedla univerza v Michiganu. Skoraj vsi stari starši imajo doma tablete, kot so zdravila brez recepta (aspirin), zdravila na recept, vitamine in dodatke.
"Veliko babic in dedkov jemlje več zdravil, pri tem pa sploh ne pomisli na to, kje in kako jih hranijo, ko obiščejo vnuke ali vnukinje in ko ti obiščejo njih," je dejala dr. Preeti Malani, vodja nacionalne ankete o zdravem staranju. Rezultati ankete kažejo, da 71 odstotkov starih staršev hrani zdravila na recept v izvirni embalaži, ki je lahko varna za otroke ali pa ne. Drugi jih hranijo v drugih posodah, ki se jih da lažje odpreti. "Posode s sistemom za hitro odpiranje, v katerih lahko organizirano hranimo zdravila za cel teden, so sicer zelo priročna za ostarele, v bližini otrok pa so lahko zelo nevarne," je dejala dr. Malani. "Veliko število tablet lahko poveča tveganje, če pa je v posodi več vrst zdravil, je težje ugotoviti, kaj je otrok zaužil."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta