Ameriška telovadba po novem

NR
23.12.2018 02:25

Ministrstvo za zdravje po desetih letih posodobilo priporočila glede telesne aktivnosti državljanov. Ključna sugestija za odrasle se glasi, naj se več gibajo in manj sedijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razgibavanje z metanjem sekir

Ameriški znanstveniki so prvič po desetih letih končno posodobili svoja priporočila ljudem glede telesne aktivnosti. Druga izdaja Smernic za telesno aktivnost Američanov, ki jo je pripravilo ameriško ministrstvo za zdravje in človeške vire, vsebuje priporočila glede tega, koliko in na kakšen način morajo biti od tri do sedemnajst let stari otroci ter odrasli aktivni, da bi ostali zdravi. Največ novosti je pri priporočilih za otroke, stare tri do pet let, veliko sprememb pa je tudi pri smernicah za otroke, stare šest do sedemnajst let, odrasle in starejše ljudi, za ženske med nosečnostjo in po porodu, kronične bolnike in invalide.

Veliko več minut za odrasle

Ključno priporočilo za odrasle ljudi se glasi, naj se več gibajo in manj sedijo. Priporočilo temelji na novih dokazih, ki nakazujejo na obstoj močne povezave med dolgotrajnim sedenjem in povečanim tveganjem za srčne bolezni, visok krvni tlak ter prezgodnjo smrt zaradi različnih vzrokov. To tveganje lahko učinkovito zmanjšamo z vsemi vrstami zmerne ali intenzivne telesne aktivnosti.
Zdaj že vemo, da ima vsaka telesna aktivnost pozitivne učinke na zdravje.

Bolj živahni predšolski otroci

Priporočen obseg telesne aktivnosti za otroke, stare od šest do sedemnajst let, ostaja enak. Otroci te starosti potrebujejo za zdrav razvoj vsak dan najmanj 60 minut zmerne do intenzivne telesne aktivnosti. Večina te aktivnosti naj bo aerobna, denimo hitra hoja, tek ali karkoli drugega, pri čemer srce hitreje bije. Ti otroci potrebujejo tudi vadbo, ki krepi njihove mišice in kosti. Take vadbe so denimo plezanje po igralih, igranje košarke in preskakovanje vrvi.
V skladu z novimi smernicami naj bi bili predšolski otroci telesno aktivni ves dan, saj to spodbuja njihovo rast in razvoj. Odrasli, ki skrbijo za otroke te starosti, bi morali poskrbeti, da se bodo vsaj tri ure na dan aktivno igrali. Ta igra je lahko umirjena, zmerno intenzivna in tudi visoko intenzivna.

Druge pomembne posodobitve

• Že najmanjša telesna aktivnost ima takojšnje koristne učinke na zdravje, saj med drugim omili tesnobnost, zniža krvni tlak, poveča kakovost spanca in izboljša občutljivost na inzulin.
• Telesna aktivnost prinaša tudi dolgoročne koristi. Med drugim izboljšuje zdravje možganov, zmanjšuje tveganje za osem vrst raka (prej sta bili dve), pri starejših ljudeh zmanjšuje nevarnost poškodb, povezanih s padci, in zmanjšuje možnost pridobivanja odvečne telesne teže.
• S telesno aktivnostjo je mogoče obvladovati tudi nekatere kronične bolezni. Telesna vadba omili bolečine pri osteoartritisu, znižuje visok krvni tlak, ustavi napredovanje diabetesa tipa 2, ublaži simptome tesnobnosti in depresije ter izboljšuje kognitivne sposobnosti pri ljudeh z demenco, multiplo sklerozo, ADHD in Parkinsonovo boleznijo.
"Na osnovi znanstvenih dokazov izdelane nove smernice nakazujejo, da lahko vsakdo že z gibanjem občutno izboljša svoje zdravje. Gibati bi se morali kadarkoli, kjerkoli in kakorkoli," pravi Brett P. Giroir, namestnik ameriškega ministra za zdravje, ki je sicer po poklicu zdravnik. "Američani bi morali stopiti skupaj kot narod in premakniti drug drugega. Če se bomo več gibali, bomo imeli bolj zdravo srce in ožilje. Hkrati bomo močnejši in manj dovzetni za bolezni, povrh vsega pa se bomo še odlično počutili. Posodobljene smernice vsebujejo strategije, s katerimi lahko vodilni ljudje po vsej državi Američanom pomagajo v njihova življenja vključiti več telesne aktivnosti." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta