Adventni Gradec: Zajtrk na griču, ob mraku pa skok čez reko

Jasna Marin Jasna Marin
16.12.2018 05:32

Ste svojim najbližjim obljubili, da tokrat drug drugega ne boste obdarovali z darili, temveč boste raje skupaj kakovostno preživeli praznični čas? Potem si omislite kakšno adventno pustolovščino - zlezite iz hišic in se odpravite na izlet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Herrengasse je glavna ulica mesta, kjer vas bodo iz zraka pozdravile lično okrašene smrečice. Pazite le, da vas ne povozi tramvaj.
Graz Tourismus

Vas bolj kot kičasta barvitost in kaotična improvizacija, ki jo ponujajo nekateri adventni sejmi v naši bližini, prepriča mirna ubranost, začinjena z aristokratskim sijajem? Potem bo nežno svetlikajoči se Gradec prava destinacija za vas. Od Maribora je oddaljen slabo uro vožnje z avtomobilom, tako da vas, če zjutraj doma niste ničesar zaužili, niti blago kruljenje v želodcu ne bo spravilo v nejevoljo. Priporočamo namreč, da si ob prihodu v prestolnico avstrijske Štajerske po grajsko, pardon, graško, privoščite zajtrk v lokalu.
Restavracij in prikupnih lokalov je tam precej, meščani Gradca pa si v njih zlasti ob koncu tedna radi omislijo dopoldansko družinsko obedovanje ali romantični zajtrk v dvoje. Z gastronomsko ponudbo so se premeteni gostinci prilagodili tudi tistim, ki se zjutraj radi crkljajo in dolgo poležavajo, saj zajtrke strežejo vse tja do enih popoldne. In če k temu dodamo, da je Gradec avstrijska prestolnica užitkov – kulinaričnih, kakopak – si lahko na krožnikih obetate obilo izvirne, sezonske in lokalno pridelane hrane. Bi radi še malce več? Potem si privoščite zajtrk z magičnim razgledom na praznično okrašeno mesto. Enega najlepših boste deležni v zastekljeni restavraciji Aiola upstairs na Schlossbergu, grajskem griču ali hribu. Doživetje je sila navdihujoče, hrana pa tudi. No ja, še prej je treba prilesti na grič …

Za tiste brez kril

Schlossberg s stolpom in uro je priljubljena izletniška točka za domačine in tudi turiste. O njem se pletejo številne legende, tudi ta, da so se mnogi prebivalci Gradca tam prvič poljubili.
Če niste zaljubljeni do ušes, da bi na vrh hriba poleteli, se lahko tja podate po cikcakasto zgrajenem gotskem stopnišču z 260 stopnicami ali se, če vam že škripljejo kolena, s trga Karmeliterplatz napotite po sprehajalni poti, ki se polagoma vzpenja proti vrhu. Vam hoja navkreber prav nič ne diši? Potem lahko tik pod stopniščem vstopite v stekleno dvigalo, ki vas bo skozi kamnito drobovje hriba hitro popeljalo do vrha, ali pa se odpravite do tirne vzpenjače, ki že od leta 1894 prevaža potnike gor in dol po griču.

Sobotni zajtrk v zastekljeni restavraciji Aiola upstairs je v znamenju lokalne hrane in privlačne postrežbe.
Jasna Marin

Ura, ki zmede

Preden se spustite s hriba v mestno jedro, kjer vas pričakuje še več prazničnega vzdušja, se za minuto ali dve ustavite pri Uhrturmu – stolpu z uro. Ta stolp so najverjetneje zasnovali že v 13. stoletju. Na njem boste kmalu opazili, da se kazalca gibljeta drugače, kot bi pričakovali – mali kaže minute, veliki pa ure. To pa zato, ker so v preteklosti tovrstne stolpe opremljali zgolj z urnim kazalcem. In ker je ta že v osnovi bil velik, da so ga meščani že na daleč videli, so mehanizmu kasneje dodali majhen minutni kazalec. Tako je zgodba mesta še bolj zanimiva.

Advent kratkih poti

V Gradcu, ki v adventnem času očara s 14 romantičnimi božičnimi tržnicami, danes živi okrog 280 tisoč prebivalcev. Zgodovinsko središče Gradca je eno od najbolje ohranjenih mestnih središč osrednje Evrope, zaradi česar ga je Unesco leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Zanj je značilna ubrana arhitekturna simfonija stavb iz različnih obdobij. Prestolnica avstrijske Štajerske je namreč na kulturni meji med Srednjo Evropo, Italijo in Balkanom, zato je v Gradcu čutiti vplive iz sosednjih regij, ki so mestnemu jedru skozi stoletja podarila najrazličnejše sloge: od srednjeveškega prek renesančnega, baročnega, gotskega do modernizma.

Na vrhu grajskega hriba boste med romantičnimi ruševinami stare utrdbe najbolj oddaljeni od mestnega vrveža.
Jasna Marin

Ledene jaslice in prijazni vesoljček

Ko se v mesto prikrade mrak, nikakor ne izpustite dvorišča graške Deželne hiše: letos so tam na ogled ledene jaslice, ki jih je iz več kot 35 ton ledu ustvaril finski umetnik Kimmo Frosti.

Edinstvena, čeprav minljiva umetnina: ledene jaslice, sklesane iz 35 ton ledu
Zaviti in krivuljasti otok Murinsel, znan kot polodprta školjka, je zvečer odet v pisane barve.
Graz Tourismus/Harry Schiffer

Ognjemet, kot ga še ni bilo

Če vas adventno vzdušje v Gradcu tako navduši, da se boste čim prej hoteli vrniti vanj, domačini priporočajo, da si na mestnem trgu privoščite vstop v novo leto. Ker bo tam ognjemet, ko ga še ni bilo. Da ne bi onesnaževali mestnega ozračja, so se v Gradcu letos odpovedali klasičnemu ognjemetu s pirotehničnimi napravami, nadomestili pa ga bodo, kot obljubljajo, s spektakularnim šovom, ki bo pred mestno hišo vključeval vodo, ogenj, lasersko svetlobo, glasbo in veliko mladostne energije, saj je Gradec s svojim življenjskim utripom postal priljubljeno stičišče in prebivališče številnih mladih.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta