(AVTOMOBILIZEM) Dvanajstvaljna klasična britanska legenda

Artur Švarc
16.07.2023 01:00

Mar ob invaziji električnih vozil še obstaja prostor za V12 in ročni menjalnik?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najnovejši pred dnevi predstavljeni model Valour drzno opozarja, da V12 še ni za v staro šaro.
Aston Martin

Seveda, pravijo pri Aston Martinu z najnovejšim draguljem, ki ima oboje. V12 še ni za ekološki pokoj, lani sta ga dobila tako vantage kot vantage roadster, vendarle, pred kratkim predstavljeni DB12 je na voljo le še z V8. A 5,2-litrski V12 z dvema turbopolnilnikoma je še vedno prevelika skušnjava, da je britanska tovarna ne bi uporabila za najnovejši model. Aston martin va​lour je zadnji svoje vrste - razen če poznate še kak superšportnik z V12 in ročnim menjalnikom?

Z Valourjem Aston Martin praznuje svojo 110-letnico. Angleška tovarna ima bogato zgodovino in novinec lahko dobiva navdih od številnih modelov iz preteklosti. Osnovni dizajn se sklicuje na V8 vantage (1977-1989) in V600 vantage (1998-2000), ki je bil nekoč najmočnejši avto na svetu. Tovarna pravi, da so mojstri nekaj detajlov videli celo v dirkalniku RHAM1 Le Mans iz leta 1980.

Notranjost s klasičnim pridihom in za vse ljubitelje športne klasike - z ročnim menjalnikom
Aston Martin

Leta 2020 je Aston Martin naredil en sam primerek z imenom Victor, narejen na osnovi one-77 in vulcana, ki je prav tako črpal iz omenjenih izjemnih avtomobilov. Notranjost je zmes futurizma in koščkov preteklosti. Na primer volnena tkanina v notranjosti je bila prvič videna pri DBR1, ki je leta 1959 dobil 24 ur Le Mansa.

Kaj pa motor? V12 premore 526 kW (715 KM) in 753 Nm, ki jih preko šeststopenjskega ročnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Menjalnik je bil skupaj z delno zaporo diferenciala narejen izključno za ta model. Čeprav je tudi valour verjetno v svoji globoki osnovi vantage, sploh če pogledamo šipe, Angleži omenjajo posebno gradnjo, drugačno geometrijo koles in posebno vpetje in aktivno vzmetenje.

Unikatne so tudi zavore karbonsko-keramične zavore, ki imajo spredaj 41-centimetrske, zadaj pa 36-centimetrske kolute. Spredaj grizejo čeljusti s šestimi bati, zadaj s štirimi. Gume zadaj so 21-palčne 325/30, ki morajo prenesti vso to moč na asfalt. Celotna karoserija valourja je narejena iz karbona.

Aston Martin bo začel proizvajati valourja v tretjem četrtletju letošnjega leta, narejenih pa bo vsega 110 primerkov, ki jih bodo kupci dobili v zadnjem četrtletju.

Aston Martin pravi, da bo to zbirateljski avto, ki si zasluži biti tudi vožen. Zelo verjetno imajo prav, o ceni pa seveda ne govorijo javno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta