7 telesnih simptomov, ki dokazujejo, da depresija ni samo v glavi

NR
20.09.2020 04:10

Depresije pogosto ne povezujemo s fizično bolečino, a znanstveniki so ugotovili, da lahko duševne bolezni zares bolijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolečina pri depresiji je tako duševna kot telesna.
Profimedia

Depresija boli. Medtem ko duševne bolezni pogosto povezujemo s čustveno bolečino, kot so žalost, jok in občutek nemoči, so zdaj znanstveniki dokazali, da se lahko depresija manifestira tudi kot fizična bolečina. Čeprav o depresiji pogosto ne govorimo kot o telesni bolečini, pa nekatere kulture to počnejo - zlasti tiste, pri katerih je tabu iskren pogovor o duševnem zdravju. Tako je na primer v japonski in kitajski kulturi depresija razumljena kot mit. Pacienti, ki ne vedo, da je lahko fizična bolečina znak duševnega neravnovesja, obiščejo zdravnika, da bi pozdravil fizične simptome, namesto da bi zdravniku opisali svojo depresijo. Toda ozaveščanje teh fizičnih simptomov je enako pomembno kot čustveni učinki. To je odličen način za ohranjanje ravnovesja med telesom in duševnim stanjem. Fizični simptomi lahko namreč signalizirajo, kdaj se bo pri človeku začelo depresivno obdobje, ali pa dajejo odgovor na vprašanje, ali smo morda že v depresiji.

Utrujenost ali nenehno nizka raven energije

Utrujenost je pogost simptom depresije. Občasno imamo vsi nizek nivo energije in smo že zjutraj ožeti, najraje bi ostali v postelji in gledali televizijo, namesto da bi vstali in se odpravili v službo. Medtem ko pogosto mislimo, da je utrujenost posledica stresa, pa lahko depresija povzroči utrujenost. A za razliko od vsakodnevne utrujenosti lahko utrujenost, ki jo povzroči depresija, povzroči težave z zbranostjo, razdražljivost in apatijo.
Dr. Maurizio Fava, direktor programa za klinične raziskave pri bostonski bolnišnici, izpostavlja, da depresivni posamezniki pogosto tudi po prespani noči čutijo izčrpanost in izžetost. Ker pa lahko tudi veliko fizičnih bolezni, na primer vnetja in virusi, povzroči utrujenost, je zelo velik izziv ugotavljanje, ali je utrujenost posledica depresije. Eden od načinov za ugotavljanje je lahko naslednji: medtem ko je vsakodnevna utrujenost znak duševne bolezni, so lahko drugi simptomi, na primer žalost, brezup in pomanjkanje veselja pri vsakodnevnih opravilih prisotni pri depresiji.

Manjši prag bolečine kot prej

Imate občutek, da vas vse boli, kot bi vaše telo gorelo, pa ne najdete fizičnega vzroka za bolečino? Kot kaže, se bolečina in depresija pogosto pojavita hkrati. Študija iz leta 2015 je pokazala povezavo med depresijo in zmanjšano toleranco do bolečine, medtem ko je študija iz leta 2010 pokazala, da ima bolečina velik vpliv na ljudi, ki so depresivni. Ta simptoma nimata jasne vzročno-posledične povezave, a je zelo pomembno, da ju obravnavamo skupaj - še zlasti, če zdravnik predpiše zdravila. Nekatere študije kažejo, da jemanje antidepresivov pomaga pri obvladovanju depresije, hkrati pa delujejo kot analgetiki pri bolečini.

Bolečine v hrbtu ali mišicah

Morda se zjutraj počutite dobro, a ko ste v službi ali za pisalno mizo, vas že začne boleti hrbet. To je lahko posledica stresa, lahko pa je tudi depresija. Čeprav so bolečine v hrbtu pogosto povezane s slabo telesno držo ali poškodbami, so lahko tudi simptom duševne stiske. V študiji iz leta 2017 je sodelovalo 1013 kanadskih študentov, prišli pa so do ugotovitve, da sta depresija in bolečine v hrbtu neposredno povezani. Psihologi in psihiatri že dolgo verjamejo, da lahko čustvene težave povzročijo kronične bolečine, vendar podrobnosti še preiskujejo - na primer povezavo med depresijo in vnetnim odzivom telesa. Novejše študije kažejo, da je lahko vnetje v telesu povezano z nevrokrogi v možganih. Menijo, da lahko vnetje prekine možganske signale, zato ima lahko vlogo pri depresiji in pri načinu njenega zdravljenja.

Pkojni naj bi bil bratu povedal, da mu Becquerjeva daje pest tablet vsak dan, a da ne ve, kaj so ta zdravila.
Profimedia

Glavoboli

Skoraj vsak se je že srečal z občasnimi glavoboli. Ker so zelo pogosti, jim ne pripisujemo velikega pomena. Sprožijo jih lahko stresne situacije na delovnem mestu, na primer konflikt s sodelavcem. Vendar pa ni vsak glavobol povezan s stresom, še zlasti ob tolerantnem sodelavcu. Če pa se glavoboli pojavljajo vsak dan, je to že lahko znak depresije.
V nasprotju z mučnimi migrenskimi glavoboli pa glavoboli, povezani z depresijo, nujno ne poslabšajo našega počutja. Tovrstne bolečine v glavi, ki jih je Nacionalna fundacija za glavobol označila kot "tenzijske glavobole", lahko sprožijo občutek rahlega utripanja, zlasti okrog obrvi. Pri teh glavobolih, ki se pojavljajo redno, pomagajo že zdravila proti bolečinam, ki jih je mogoče dobiti brez recepta. Včasih pa so kronični tenzijski glavoboli simptomi velike depresivne motnje. Vendar glavoboli niso edini pokazatelj, da imajo vaše bolečine psihološki vzrok. Ljudje z depresijo imajo pogosto dodatne simptome, kot so žalost, razdražljivost in pomanjkanje energije.

Težave z očmi ali slabši vid

Se vam zdi, da vidite zamegljeno? Čeprav lahko depresija povzroči, da je svet videti siv in mračen, pa nemška študija iz leta 2010 kaže, da lahko skrb za duševno zdravje dejansko vpliva na vid. V tej študiji je sodelovalo 80 ljudi z depresijo, ki so težko opazili razlike med črnim in belim. Pojav, med raziskovalci znan kot "zaznavanje kontrasta", bi lahko pojasnil, zakaj lahko zaradi depresije svet vidimo zamegljen.

Bolečine v predelu trebuha

Neprijeten občutek v trebuhu je eden najbolj prepoznavnih znakov depresije. A ob krčih v trebuhu preprosto najprej pomislimo na napihnjenost ali na menstrualne težave. A bolečina, ki postaja vse večja, je že lahko znak depresije. Raziskovalci s harvardske medicinske šole so ugotovili, da so bolečine v trebuhu, na primer krči, napihnjenost in slabost, že lahko znak slabega duševnega zdravja.
Kakšna je povezava? Po mnenju raziskovalcev iz Harvarda lahko depresijo povzroči (ali je njena posledica) vnetje prebavnega sistema, to bolečino pa zlahka zamenjamo z vnetjem črevesja ali s sindromom razdražljivega črevesja. Zdravniki in znanstveniki črevesje včasih imenujejo "drugi možgani", saj so našli povezavo med črevesjem in duševnih zdravjem. V našem želodcu je veliko koristnih bakterij - če se to ravnovesje podre, se lahko pojavijo simptomi tesnobe in depresije. Uživanje uravnotežene hrane in probiotikov lahko izboljša zdravje črevesja, s tem pa tudi razpoloženja, vendar so na tem področju potrebne dodatne raziskave.

Prebavne težave in neredno odvajanje

Prebavne težave, kot sta zaprtje in driska, so lahko zelo neprijetne. Pogosto nastanejo zaradi zastrupitve s hrano ali prebavnih virusov, zato je mogoče sklepati, da so težave s črevesjem fizičnega izvora. Toda tudi čustva, kot so žalost, tesnoba in preobremenjenost, lahko slabo vplivajo ​​na prebavni sistem. Študija iz leta 2011 kaže na povezavo med tesnobo, depresijo in bolečinami v prebavilih. Bolečina je še en način komunikacije naših možganov. Če se počutite nelagodno pri prepoznavanju in govorjenju o neprijetnih čustvih, kot so žalost, jeza in sram, se lahko to pokaže na druge načine. Če imate katerega od teh fizičnih simptomov že dalj časa, se dogovorite za pregled pri svojem zdravniku. (Healthline)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta