35 let delovanja Nanija Poljanca: Lokalpatriot za zmeraj

Saša Britovšek Saša Britovšek
22.10.2023 02:30

Ljudski ustvarjalec Nani Poljanec proslavlja 35 let svojega delovanja s KunstFestivalom v Rogaški Slatini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
KunstFestival Nanija Poljanca v Anini galeriji gostuje z razstavo Naša razstava.
Saša Britovšek

Ljudski ustvarjalec Nani Poljanec z enajstdnevnim festivalom umetnosti proslavlja 35 let ustvarjanja. Med 21. in 31. oktobrom se bo v njegovi domači Rogaški Slatini zvrstilo kar 49 dogodkov. V naboru obsežnega KunstFestivala, kjer bodo vse prireditve brezplačne, bodo na ogled gledališke predstave, likovne razstave, znanstvena predavanja, koncerti, literarni dogodki, predstavitve slatinskih znamenitosti, okrogle mize in tudi filmske projekcije.

Tit Košir

Predan kulturni delavec in zbiratelj se spominja, da je prvi dogodek pripravil leta 1988. "Že v srednji šoli sem se loteval priprave manjših dogodkov, ko sem se priključil foto krožku. A 25. maja 1988 sem organiziral prvi pravi koncert, na šolskem igrišču je nastopila skupina Epidemic Zone. Takrat sem začutil, da bi to lahko bilo to. Sledil je dogodek ob dvajseti obletnici smrti Janis Joplin. Leta 1990 sem šel kot fen skupine Laibach na njihov koncert v Trbovlje, bil sem tako vztrajen in prepričljiv, da naj pridejo tudi v Rogaško Slatino, da se je to zares zgodilo leta 1992. Čeprav sem na koncu moral stroške koncerta poravnati tudi iz lastnega žepa, je bila tisto moja velika prelomnica," se svojih začetkov spominja Nani, ki se ga številni spomnimo po televizijski vlogi Don Corleona v oddaji Hri-bar. V 35 letih je v domačem kraju in širše poskrbel za 350 manjših in za vsaj ducat odmevnejših dogodkov. "Vsi vedo, da sem lokalpatriot, zato se je več kot polovica projektov v teh 35 letih odvila tukaj, doma v Slatini," je izpostavil z zadovoljnim nasmeškom.

Predstavitev znanstvene monografije Čuvajte mi Jugoslavijo: figuralni spomeniki Karađorđevićem v Sloveniji bo 26. oktobra.
Kunsthaus

Festival ljubezni do umetnosti

"Projekt ob 35-letnici svojega delovanja sem snoval dobro leto dni. Prvi listič z zamislijo o obletnici sem si zapisal 31. januarja 2022. Maja pa sem začel sestavljati program, nadaljevalo se je oblikovanje koncepta, pogovori z nastopajočimi, usklajevanje koledarja. Težava - pozitivna seveda - pa se je pojavila, ko se je program večal in večal. Nabralo se je toliko nastopajočih, da še danes s plakati zavajam obiskovalce, saj na njih piše, da imamo 35 dogodkov, a jih je medtem že 49. V programu bodo našli nekaj zase vsi - od vrtca do Pegazovega doma starejših občanov, pravimo."

Nani je v ustvarjanju jubilejnega projekta užival kot pri vseh svojih dogodkih doslej. "Ker delujem po sistemu emocij in ne racionalnosti. Kaj takega mi v kakšnem podjetju ne bi dovolili, vem. Z večanjem števila nastopajočih sem namreč moral poskrbeti tudi za več donatorjev. Veselim se, da bo to resnično festival ljubezni do umetnosti." V svojem značilnem duhovitem stilu je še dodal, da je Nani Poljanec edini udeleženec vseh več kot 350 dogodkov od leta 1988 do danes, ki jih je organiziral Nani Poljanec.

Tudi Občina Rogaška Slatina pozdravlja Poljančevo prizadevanje in predanost ljudski umetnosti. Ne nazadnje se je v teh 35 letih tudi po njegovi zaslugi ime mesta zasidralo na kulturnem zemljevidu Slovenije, ko gre za dosežke ljudskega ustvarjanja. Letos je zato prejel plaketo Občine Rogaška Slatina, kar je najvišje občinsko priznanje. S tem je postal edini dobitnik tako plakete kot priznanja," je med drugim povedala podžupanja Leonida Došler in v zdraviliško mesto povabila občinstvo od blizu in daleč.

35 let dela z umetniki in umetnostjo je Nanija Poljanca zaznamovalo. 
Kunsthaus

Ni pozabil na dobrodelnost

Projekti Nanija Poljanca oziroma njegove ilegalne grupe KusntHaus so znani tudi po tem, da vedno nekaj prispevajo, vrnejo lokalni skupnosti - so dobrodelni. Kako bo tokrat? Bil je sredi priprav, ko se je tudi on zaskrbljen soočil z razdejanjem, ki so ga avgusta Slovenije povzročile poplave. "Kar tretjina del razstave Naša razstava v Anini galeriji bo naprodaj po sistemu pol za avtorja, pol za žrtve poplav, ker nekateri umetniki nimajo drugih prihodkov in živijo od svojih del."

Sobotno odprtje festivala spremlja odprtje razstave Naša razstava, na kateri s svojimi deli sodeluje več kot štirideset umetnikov. Sledita klavirski koncert in družabno srečanje z Zdravljico. V nedeljo prirejajo predavanje o veliki slikarki modernizma, svetovljanki in pesnici Mileni Pavlović Barilli, kateremu bo sledil gledališki spektakel San o Mileni, kasneje še koncert. Celoten program izjemno obsežnega festivala je objavljen na spletni strani slatna.si.

V času priprav na obletnico mu je s sodelavci uspelo pripraviti tudi znanstveno monografijo Čuvajte mi Jugoslavijo: figuralni spomeniki Karađorđevićem v Sloveniji. Predstavitev knjige, ki jo je ustvaril skupaj z Ivanom ​Smiljanićem, Petrom Mikšo in Božidarjem Jezernikom bo 26. oktobra v Aninem dvoru. "To je projekt, ki se je začel pred več leti, a je piko na i dobil leta 2022, ko je v našo zbirko prišel doprsni kip kralja Aleksandra avtorja Borisa Kalina."

Poljanec je aktivno vpleten tudi v delovanje Ljudskega muzeja Rogaška Slatina, še posebno predan je domoznanski, kraljevi in filografski zbirki v muzeju Anin dvor. Zadnjih deset let je dejaven tudi na področju kulturno-umetniških izmenjav med Beogradom in Rogaško Slatino.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta