Schwentnerjeva nagrada Lojzetu Wieserju

kr
21.11.2022 21:00

Slovenski knjižni sejem so odprli nocoj, tokrat na Gospodarskem razstavišču, kjer je pred dolgoletnim gostovanjem v Cankarjevem domu že bil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lojze Wieser 
Arhiv Večera

Nocoj je bila otvoritvena slovesnost 38. slovenskega knjižnega sejma, na kateri so tudi podelili letošnjo Schwentnerjevo nagrado za prispevek k razvoju založništva Lojzetu Wieserju. Sejem bo od jutri do nedelje na Gospodarskem razstavišču, kjer se na 1500 kvadratnih metrih predstavlja 88 razstavljavcev. Letos je sejem prvič hibriden in poteka tudi na spletu, in sicer še en teden dlje, do 4. decembra.

Država v fokusu je Španija, ki je bila tudi letošnja država gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu. Mesto v gosteh je Rogaška Slatina, kjer so leto 2022 razglasili za leto Ele Peroci, saj letos mineva 100 let od rojstva njihove rojakinje.

Od danes je znan tudi dobitnik nagrade za najboljši literarni prvenec, dobi jo Pino Pograjc za pesniško zbirko Trgetanje (Literarno društvo IA). Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač. V utemeljitvi je med drugim zapisala, da

pesniški prvenec Pina Pograjca "s polnokrvnimi podobami, boleče verističnimi opisi, neizprosno ekspresivnim podajanjem življenjske zgodbe, trzajočim ritmom in drgetavo zvočnostjo do krvi zareže v kožo in meso".

Na sejmu bodo podelili tudi nagrado za knjigo leta, za katero je mogoče glasovati na spletni strani sejma in v živo, in za najboljšo poslovno knjigo.

Na štirih odrih bo več kot 200 dogodkov s slovenskimi in tujimi gosti, letos pa bo na sejmu poseben prostor prvič dobil tudi strip. Založniška akademija bo posvečena pripravam na gostovanje Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu prihodnje leto. Že jutri bo na osrednjem odru pogovor z direktorjem frankfurtskega knjižnega sejma Jürgenom Bossom in vršilko dolžnosti direktorja Javne agencije za knjigo Katjo Stergar. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta