Zlata zora je kriminalna organizacija

Po maratonskem sojenju tudi obsodba za umor grškega raperja, a kazni še niso izrečene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je nemirno množico razgnala tudi z vodnim topom.
Orestis Panagiotou

Po maratonskem sodnem procesu se je po petih letih in pol končalo sojenje proti grškim neonacistom Zlata zora. Sodišče je vidne člane, skupaj z vodjo Nikosom Mihaloliakosom, spoznalo za krive vodenja in organiziranja kriminalne združbe.

Atensko sodišče še ni doreklo zadnje: kazni se še vedno lahko spremenijo v pogojne. Spomnimo, grški sodniki so odločali o štirih primerih: umor grškega raperja Pavlosa Fisasa, poskus umora članov komunističnega sindikata Pame, poskus umora egiptovskih ribičev in organiziranje kriminalne združbe.

Zgodovinski sodni proces

Grška politična javnost se je že nekaj tednov pripravljala na danšnji dan, ko je sodišče odločilo o usodi ene najbolj kontroverznih in nasilnih skrajno desničarskih političnih strank v Evropi. Sodišče je od skupaj 68 65 obtoženih spoznalo za krive vodenja in organiziranja kriminalne združbe. Grozi jim zaporna kazen od petih do petnajstih let. Večine obtoženih ni bilo v sodni dvorani, so pa že prej vse obtožbe zanikali.

"Pavlos živi, zatrimo fašiste!" pa je po razglasitvi obsodbe vzklikala večdesettisočglava množica, ki se je zbrala pred atenskim pritožbenim sodiščem. Tam so že od jutranjih ur vladali posebni varnostni ukrepi: preko dva tisoč policistov je varovalo največjo sodno dvorano v Grčiji, policijski helikopterji in droni so redno preletavali območje. "Za sodelovanje pri umoru Pavlosa Fisasa je spoznanih za krive 15 od 17 obtoženih," je v dvorani brala predsednica sodišča Maria Lepenioti. Med njimi je bil tudi morilec Giorgos Rupakias, ki je usodnega septembrskega večera leta 2013 do smrti zabodel grškega glasbenika. Sodišče je za krive spoznalo tudi vseh pet obtoženih v primeru poskusa umora egiptovskih ribičev, junija 2012. V tem primeru je bilo vseh pet obtoženih tudi za članstvo v kriminalni organizaciji, kar bo kazni najverjetneje podvojilo.

Takoj po tem, ko je sodišče izreklo odločitev, je besedo dobila obramba, ki še zdaj skuša sodnike prepričati o olajševalnih okoliščinah za svoje varovance. Če bo sodišče sprejelo predloge obrambe, bi se kazni, ki danes še niso bile izrečene, spremenile v pogojne, obtoženi bi ostali na prostosti.

Sledili nasilni incidenti

Pred sodišče je prišlo tudi več političnih veljakov iz vseh vidnejših političnih strank. Nekdanji levičarski premier Aleksis Cipras se je tako pomešal med publiko, kar pa je sprožilo neodobravanje zbrane množice. V Ciprasa so začele leteti plastične steklenice vode in kava. Nasilni izgredi so se nadaljevali med pripadniki Sirize in manjšo politično stranko Andarsia. Medtem je na drugi strani več deset protestnikov v črnem začelo uničevati policijske avtobuse, ki so zbranim preprečevali dostop do sodne dvorane. Grška policija je uporabila gumijevke, manjši vodni top in solzivec ter zbrane pregnala. Grška politika je sicer pozdravila odločitev sodišča. "Danes je zmagala demokracija," je premier Kiriakos Micotakis komentiral sodbo.

Nedvomno zgodovinska odločitev sodišča do izreka kazni in dejanskega izvrševanja zapornih kazni še ostaja v zraku. Do takrat so obtoženi člani neonacistične kriminalne združbe na prostosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta