V Kijevu odbili nov napad brezpilotnih letalnikov, Zelenski na Japosnkem

STA, J.K.
20.05.2023 10:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ukrajinska zračna obramba je nad ukrajinsko prestolnico ponoči sestrelila več brezpilotnih bojnih letalnikov, so danes sporočile ukrajinske oblasti in opozorile, da gre za že enajsti ruski zračni napad na Kijev od začetka maja. Padajoči ostanki so poškodovali dve stanovanjski hiši, avtomobile in ceste, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je bilo na območju Kijeva sestreljenih skupno 18 brezpilotnih letalnikov kamikaz iranske izdelave.

EPA

"To noč je agresor izvedel še en obsežen napad z brezpilotnimi letali," je dejal vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko. Po njegovih besedah so padajoči ostanki sestreljenih letalnikov povzročili nekaj škode v treh okrožjih. V eni od hiš je zaradi padlih ruševin izbruhnil požar, ki so ga nato pogasili. O morebitnih žrtvah za zdaj ni nobenih informacij, je dodal.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje v Ukrajini in njeno prestolnico, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel v Hirošimo, kjer se bo udeleži vrha voditeljev držav G7. "Danes bo mir bližje," je po prihodu sporočil Zelenski, ki je v petek pozdravil "zgodovinsko" odločitev Bele hiše, da omogoči dobavo naprednih vojaških letal Ukrajini in usposabljanje za ukrajinske pilote.

EPA

Zelenski se bo srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, predvideni sta tudi dvostranski srečanji z japonskim premierjem Fumiem Kishido in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bela hiša je v petek sporočila, da je Biden pripravljen drugim državam dovoliti, da Kijevu dobavijo želena bojna letala ameriške izdelave F-16, ter podprl prizadevanja za usposabljanje ukrajinskih pilotov.

Biden in Zelenski se bosta pogovarjala o številnih temah, med drugim o bojnih letalih, s čimer bo Ukrajina kmalu dobila vse, kar potrebuje za zaščito svojega neba, mest in državljanov, so v petek sporočili v Kijevu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta