Zelenski: Evropa se je v četrtek za las izognila jedrski katastrofi

STA, A.L.
26.08.2022 15:08

Jedrsko elektrarno Zaporožje so v četrtek odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, potem ko je požar poškodoval daljnovode, je sporočil ukrajinski operater Energoatom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Evropa se je v četrtek, ko so ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, po poškodbi daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, soočila z možnostjo jedrske katastrofe, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusija je "Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe", je opozoril Zelenski. Kot je po poročanju britanskega BBC dodal v četrtkovem rednem večernem nagovoru, je nuklearka lahko varno obratovala le zaradi rezervnega napajanja.

"Če se dizelski generatorji ne bi vklopili, če se avtomatika in naše osebje elektrarne ne bi odzvali po izpadu elektrike, bi se že ukvarjali s posledicami jedrske nesreče," je dejal.

Jedrsko elektrarno Zaporožje so v četrtek odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, potem ko je požar poškodoval daljnovode, je sporočil ukrajinski operater Energoatom. V petek popoldne so enega od reaktorjev znova priklopili. Na Telegramu je Energoatom zagotovil, da vsi varnostni sistemi normalno delujejo. Dodali so, da reaktor znova proizvaja elektriko za potrebe Ukrajine, moč njegovega delovanja pa postopoma povečujejo. "Zaposleni v elektrarni Zaporožje so resnični junaki, ki zagotavljajo jedrsko varnost Ukrajine in celotne Evrope," so še zapisali v sporočilu.

Rusija je v začetku marca, le nekaj dni po začetku agresije na sosednjo državo, prevzela nadzor nad to največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki leži na jugu Ukrajine. Strani se medsebojno obtožujeta za obstreljevanja na območju, zaradi katerega se veča zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede možnosti jedrske katastrofe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta