SVET

Za nasilne proteste pri največji tovarni iphonov kriva tehnična napaka pri izplačilu plač

STA, A.L.
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za sredin izbruh nasilja med zaposlenimi in varnostnim osebjem v okolici največje tovarne tovarne pametnih telefonov iphone na Kitajskem je bila kriva napaka pri izplačilu plač, so pojasnili v tajvanskemu podjetje Foxconn, ki je lastnik industrijskega obrata. Po pojasnilih delavcev so ti za plačilo prejeli nekajkrat nižje zneske od dogovorjenih.

"Naša ekipa je zadevo preučila in ugotovila, da je med postopkom izplačila prišlo do tehnične napake," navedbe Foxconna povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Opravičujemo se za napako pri vnosu v računalniški sistem in zagotavljamo, da je dejansko izplačilo enako dogovorjenemu," so dodali.

Po njihovih zagotovilih trenutno še naprej aktivno komunicirajo z zaposlenimi, ki so jih napačne informacije prizadele, plače in bonusi vseh zaposlenih pa bodo "izplačani v skladu s politiko podjetja".

Podrobnejšo sliko pa je medtem za AFP razkril eden izmed zaposlenih v podjetju. Kot je pojasnil, je do nasilnih protestov prišlo, potem ko so zaposleni, ki so s podjetjem podpisali pogodbo, da bodo za vsaj 30 dni dela prejeli plačilo v višini 3000 juanov (420 dolarjev), na račune prejeli znesek v višini 30 juanov (4,2 dolarja).

Foxconn, znan tudi po uradnem imenu Hon Hai Precision Industry, je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu, ki sestavlja pripomočke za številne mednarodne blagovne znamke. Tajvansko podjetje je med drugim eden glavnih dobaviteljev ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Foxconn je v omenjenem obratu zabeležil porast primerov covida-19, zaradi česar je podjetje zaprlo obsežen kompleks, da bi obvladalo širjenje koronavirusa. Tovarna velja za mesto znotraj mesta, v katerem po podatkih AFP dela okoli 200.000 ljudi. Poleg iphonov proizvajajo tudi drugo tehnološko opremo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?