Washington Post: Dokumenti ameriških diplomatov obujajo teorijo, da je novi koronavirus ušel iz laboratorija

STA, M.R.
17.04.2020 11:07

Ameriške diplomate je že leta 2018 skrbela biološka varnost v laboratoriju v kitajskem mestu Wuhan, od koder so kasneje prvič poročali o novem koronavirusu, je razvidno iz dokumentov State Departmenta. Dokumenti, o katerih poroča ameriški časnik Washington Post, so obudili teorijo, da je novi koronavirus ušel iz laboratorija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inštitut za virologijo v Wuhanu. 
EPA

Dokumenti kažejo, da so ameriški diplomati leta 2018 večkrat obiskali kitajsko raziskovalno središče v Wuhanu in Washingtonu poslali dve opozorili glede varnosti v laboratoriju. Zaskrbljeni so bili zaradi varnosti in neustreznega upravljanja na inštitutu za virologijo v Wuhanu in so prosili za pomoč, piše Washington Post.
Članek tudi navaja, da je diplomate skrbelo, da bi raziskave o koronavirusih pri netopirjih, ki so jih izvajali v laboratoriju, povzročili novo epidemijo, podobno epidemiji sarsa. Dokumenti so v ameriški vladi sprožili razpravo, ali bi bil lahko omenjeni ali kak drug laboratorij v Wuhanu izvor novega koronavirusa, ki je sprožil pandemijo.
Tudi ameriška televizija Fox News je poročala o teoriji, po kateri naj bi virus izviral iz laboratorija.
O novem virusu so prvič poročali konec lanskega leta, ko so zabeležili nekaj primerov okužbe, povezanih s tržnico v Wuhanu. A kljub številnim ugibanjem, ki krožijo po spletu, po poročanju britanskega BBC ni dokazov, da je virus sars-cov-2 po nesreči ušel iz laboratorija.
Da so predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) večkrat "ponovili, da ni dokazov, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju", je v četrtek na novinarski konferenci ponovil tudi tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta