Von der Leynova pozvala k odpravi omejitev potovanj državljanov EU v ZDA

04.08.2021 11:13
ZDA trenutno ne dovoljujejo vstopa državljanom večine držav EU oziroma tistih, ki so v območju schengna. Prepoved velja tudi za Veliko Britanijo, Indijo, Kitajsko, Brazilijo, Južno Afriko in Iran.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ZDA pozvala, naj čim prej odpravijo omejitve vstopa v državo za državljane Evropske unije, ki trenutno razen v primeru določenih izjem sploh ni mogoč. EU je namreč ZDA že junija umaknila s seznama držav s tovrstnimi omejitvami glede vstopa v unijo. "Vztrajamo, da morajo za prihode v obe smeri veljati primerljiva pravila," je von der Leynova dejala v danes objavljenih izjavah za nemški RND. Kot je izpostavila, sta namreč epidemiološki situaciji v obeh državah trenutno zelo podobni. 

"To težavo moramo rešiti čim prej in smo v stiku s svojimi ameriškimi prijatelji," je poudarila. "To se ne sme vleči mesece," je še dodala v izjavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.Ameriški državljani in tisti z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA lahko sicer nemoteno potujejo. Dovoljene so tudi nekatere druge izjeme, na primer za študente, novinarje, profesorje in poslovneže.

ZDA so nedavno v luči širjenja različice delta podaljšale obstoječe omejitve in iz Bele hiše so sporočili, da ne vedo, kdaj bodo odpravljene. EU je po drugi strani ZDA že junija uvrstila na seznam držav, za katere predlaga odpravo omejitev za nenujna potovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta