Volitve v Srbiji: Opozicija razglasila zmago v Beogradu, premierka Brnabić zmago SNS na državni ravni

J.K.
17.12.2023 21:19

Parlamentarni prag je prestopilo pet strank oziroma koalicij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Kmalu po tem, ko so se po Srbiji zaprla volišča, so v opozicijski koaliciji Srbija proti nasilju razglasili zmago na lokalnih volitvah v Beogradu. Njihov predstavnik Peđa Mitrović je dejal, da tako sklepajo po porastu volilne udeležbe na beograjskih voliščih, na katerih so zmagali lani. Poleg lokalnih volitev so bile še volitve v narodno skupščino in pokrajinsko skupščino Vojvodine. Volišča bi se morala zapreti ob 20. uri, a ker je bila ponekod gneča, so glasovalni čas do 21. ure. 

Srbska predsednica vlade Ana Brnabić je po prvih neuradnih rezultatih volitev razglasila zmago SNS. Po podatkih agencije Ipsos je SNS osvojila 46,6 odstotka oziroma 129 poslanskih mandatov v skupščini, na drugem mestu je koalicija Srbija proti nasilu z 23 odstotki in 63. mandati. Vučićeva koalicijska Socialistična partija Srbije (SPS) je na tretjem mestu s 6,9 odstotkov in 19. mandati, koalicija Nada pa na četrtem mestu z 4,9 odstotki in 13. mandati. Parlamentarni prag je po podatkih Ipsosa prestopila tudi lista dr. Branimir Nestorović - Mi, glas naroda s 4,8 odstotki in 13. mandati. 

Vučić je prepričan v visoko zmago. 
EPA

Do 19. ure je bila volilna udeležba 56-odstotna. Volilni dan v Srbiji je bil pester. Zaznamovalo ga je nekaj incidentov. Mediji so poročali o nepravilnostih na voliščih. Na več voliščih naj bi prejeli pritožbe, med drugim o poskusih kupovanja glasov volivcev, skupni privedbi volivcev na volišče, skupnem glasovanju družinskih članov, vodenju vzporedne evidence volivcev in njihovem glasovanju ter pomanjkljivem preverjanju identitete volivcev. Volišča so obiskovali tudi aktivisti vladajoče SNS, ki so delali sezname, kdo glasuje za "pravo" stranko. Koalicija Srbija proti nasilju je sporočila, da naj bi prišlo do 450 kršitev volilnega prava. Srbska televizija N1 je poročala o prihodu številnih avtobusov volivcev iz Republike srbske.

Volivci iz Republike srbske. 
Reuters

Improvizirani koordinacijski štab je bil v beograjski Areni, od koder so usmerjali volivce iz diaspore. Premierka Brnabić je dejala, da ni nič spornega, če kdo koordinira volivce, in da ne more voliti nihče, ki nima veljavnih dokumentov. Ob tem je še okrcala redke kritične medije, da širijo dezinformacije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta