(VIDEO) Zgodovinski trenutek: Letalo s 50 potniki v 19 urah priletelo iz New Yorka v Sydney

M.R.
20.10.2019 10:38

Letalo avstralske družbe Qantas je opravilo testni najdaljši polet od New Yorka do Sydneyja. Trajal je 19 ur in 16 minut, letalo pa je v tem času prepotovalo 16.200 kilometrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalo boein 787-9 dreamliner
EPA

Testni polet so opravili z boeingom 787-9 dreamlinerjem, na njegovem krovu pa je bilo 50 ljudi, potnikov in članov posadke. Letalo je imelo ob pristanku goriva še za 70 minut letenja.
"To je za Qantas pravi zgodovinski trenutek, zgodovinski trenutek za avstralsko in svetovno letalstvo," je povedal prvi mož družbe Alan Joyce, ki se je udeležil poleta.
Letalske družbe z napredkom v letalski industriji in vse večjim povpraševanjem po poletih skušajo uvajati kar se da dolge povezave. Mednarodno združenje za letalski transport (IATA) ocenjuje, da bo število letalskih potnikov po svetu s sedanjih 4,6 milijarde letno, do leta 2037 naraslo na 8,6 milijarde potnikov na leto.
{twitter}https://twitter.com/breakingavnews/status/1185661083224289282{/twitter}
V tem trenutku ni na voljo nobene komercialne direktne povezave  med New Yorkom in Sydneyjem. In Qantas je testni polet izvedel s polnim rezervoarjem goriva, na njem pa je bila le peščica potnikov, glede na to, da lahko letalo sprejme najmanj 242 potnikov.

Predstavniki Qantasa Alan Joyce, kapitan Sean Golding, in Lisa Norman
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta