(VIDEO) Italijani pretreseni nad posnetki: Pazniki neusmiljeno pretepajo zapornike, šlo naj bi za načrtovano akcijo

A.L.
01.07.2021 11:24
Na spletu so se znašli pretresljivi posnetki, ki prikazujejo nasilje v italijanskem zaporu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbilična.
Reuters

Pazniki enega od tamkajšnjih zaporov so se s palicami in pestmi lotili zapornikov, potem ko so bili aretirani na lanskih protestih zaradi epidemije koronavirusa. Do množičnega pretepa je po poročanju tujih medijev prišlo 6. aprila lani v zaporu Santa Maria Capua Vetere, severno od Neaplja, posnetke video nadzora pa je v sredo objavil dnevnik Domani.

Nasilje so že obsodili tudi v političnih krogih, italijanska pravosodna ministrica Marta Cartabia je dejala, da je bilo s tem "kršeno dostojanstvo zapornikov, pa tudi uniforme, ki bi jo morali ponosno nositi vsi uslužbenci zapora". Pozvala je k temeljiti analizi dogodkov. Tuji mediji, ki povzemajo lokalne, poročajo, da je tamkajšnje državno tožilstvo lani začelo preiskavo, potem ko so vložili tožbe zaradi nasilja zaporniških paznikov po protestu v zaporu, ki so ga sprožile informacije o pozitivnem primeru covida-19 med zaporniki.

Pazniki naj bi se nad zaporniki znašali štiri ure, v šestminutnem videu, ki kaže posnetke nadzornih kamer, pa je mogoče videti več deset uniformirancev, med katerimi imajo mnogi čelade in ščite, kako pretepajo zapornike.

Ta teden so proti 52 uslužbencem zapora odredili ukrepe zaradi suma mučenja, nasilja in zlorabe moči. Nekaj oseb so pridržali, številne naj bi suspendirali.

Kot še pišejo tuji mediji, je iz besedilnih sporočil, ki so si jih izmenjevali pazniki, razvidno, da je bila nasilna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 280 pripadnikov pravosodne policije, načrtovana, šlo naj bi za maščevanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta