Sodba: Nad policiste z avtomobilom, desko in kamni

Damijana Žišt
07.04.2021 18:34
Sodišče je z izrekom obsodilne sodbe sklenilo, da so nekateri člani znane romske družine Strojan in njihovi sorodniki aprila lani na Rojah z nasiljem skušali policistom preprečiti, da bi nazaj v zapor odpeljali Miho Strojana
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče je zaradi dogodkov v romskem naselju izreklo sodbo: v ospredju Roman Brajdič, desno od njega Jasna Strojan, levo Adrijan Strojan, za njim Miha Strojan. Foto: Bojan VELIKONJA/DNEVNIK
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

Obtoženi Miha Strojan, Adrijan Strojan, Zdenko Strojan, Jasna Strojan, Nena Brezar in Roman Brajdič ste spoznani za krive, da ste 30. aprila lani na Rojah skušali preprečiti uradno dejanje uradnim osebam, torej policistom, ki so prišli po Miho Strojana, da bi ga odpeljali nazaj v koprski zapor, ki je za njim razpisal tiralico in nalog za prijetje. Sodišče pa je Violeto Strojan zaradi pomanjkanja dokazov, da naj bi sodelovala pri tem dejanju, oprostilo," je danes v izreku sodbe nekaterim članom znane romske družine Strojan in njihovim sorodnikom povedala predsednica sodnega senata ljubljanskega okrožnega sodišča, sodnica Katarina Gabrijel Muhič. Obsojeni so bili, ker so sodelovali pri napadu na policiste na njihovem domu na Rojah pri Ljubljani oziroma ker so storili kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

​Tožilstvo predlagalo od dveh do dveh let in pol zaporne kazni

​​Sodni senat je vsem obtoženim, ki imajo zajetne kazenske liste - z izjemo Nene Brezar, ki do zdaj še ni bila obsojena -, izreklo različne kazni. Miha Strojan in njegov svak Roman Brajdič sta bila obsojena vsak na dve leti in pol zaporne kazni, Adrijan Strojan pa na dve leti in tri mesece zapora. Ker pa mu je sodišče preklicalo prej izrečeno pogojno kazen, mu je obe kazni združilo v triletno zaporno kazen. Zdenku Strojanu je sodišče izreklo leto in pol zapora, njegovi sestri Jasni pogojno kazen leto dni zapora s preizkusno dobo štirih let. To kazen ji je sodišče združilo z že izrečeno pogojno kaznijo v drugem postopku in ji nato izreklo enotno kazen, leto in pol pogojne kazni s preizkusno dobo petih let. Njena svakinja Nena Brezar, partnerka Adrijana Strojana, pa je bila obsojena na pogojno kazen leto dni zapora s preizkusno dobo štirih let. Sodišče je do pravnomočnosti sodbe Romanu Brajdiču tudi podaljšalo pripor, v katerem je že skoraj eno leto. Sodba še ni pravnomočna.

Tožilka Ana Kirn je v zaključni besedi za vse obtožene predlagala izrek zapornih kazni; za Zdenka in Violeto Strojan po dve leti zapora, za preostale pa po dve leti in pol zapora. Da je obtožene treba oprostiti, pa je trdila obramba obtoženih, češ da ni prav nobenih dokazov, da so obtoženi storili kaznivo dejanje, ki jim ga očita tožilstvo. Odvetnik Peter Kobentar, ki zastopa Romana Brajdiča, je v svojem zaključnem govoru celo prosil sodišče, naj prekine policijsko nasilje nad Romi, saj naj bi v tem primeru policisti pretepali nekatere obtožene, Romanu Brajdiču so tudi močno poškodovali glavo. "Danes policisti pretepajo Rome, jutri bodo, tožilka, morda vaše otroke, vnuke, in to morda le zato, ker so jim pokazali jezik. In še zaprli jih bodo. Policisti v tem primeru niso le pretepali nekaterih obtoženih, na sodišču so tudi lagali," je bil jasen Kobentar. Vsi obtoženi so se zagovarjali, da niso krivi.

​Vročekrvni Romi nad policiste

Policisti so se 30. aprila lani na Rojah pripeljali do bivalne prikolice Mihe Strojana. Pozvali so ga, naj pride ven, Strojan pa je skozi okno zavpil, naj ga pustijo, in svoje prijatelje poklical na pomoč. Ti so se takoj odzvali, se približali Strojanovi prikolici, obkolili policiste in jim s tem blokirali pot do prikolice, Adrijan Strojan pa je v policista še zalučal leseno desko. Medtem ko so v glavnem ženske in otroci s telesi zadrževali policiste, se je Adrijan Strojan s silo telesa zaletel v zaprto okno prikolice in Mihi Strojanu omogočil, da je zbežal iz nje. Z nožem v rokah je tekel proti gozdu in reki Savi, eden od policistov pa se je pognal za njim. Kmalu je za policistom in Miho Strojanom priteklo več žensk iz naselja, tudi Jasna Strojan in Nena Brezar. Obkrožile so Strojana in ga spodbujale, naj zabode policista, pridružil se jim je tudi Roman Brajdič. Obkoljenemu policistu sta prihitela pomagat sodelavca, Miha Strojan pa jo je takrat ucvrl. Tekel je proti gozdu, in ker so mu policisti sledili, je Brajdič s tal pobral večji kamen, ga zalučal v policista in ga zadel v hrbet. Policist je kršiteljem dal več ustnih ukazov, naj se umirijo, a so ga ignorirali, zato je uporabil razpršilec, s tonfo pa mahal okrog sebe in pri tem zadel Brajdiča ter ga nato le obvladal in vklenil. Drugi policisti so prijeli Miho Strojana, še preden so ga vklenili, pa je proti policistom in Mihi Strojanu pridrvel osebni avtomobil, ki ga je vozil Sandi Strojan. Zakadil se je v policiste, morali so odskočiti, da jih ni povozil. Sandi Strojan je nato naglo zaustavil avto pred Miho Strojanom, skočil iz njega, nakar je za volan avtomobila, obdan z več Romi, smuknil Miha Strojan in zbežal. A ne za dolgo, saj so ga policisti našli in odpeljali v koprski zapor. Iz zapora je bil spuščen v začetku aprila letos, ko je enotno kazen, šestnajst let zapora, do konca prestal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta