(VIDEO in FOTO) Orkan Helene se pomika čez ZDA: Oblasti prebivalce pozvale, naj si na telesa napišejo svoja imena

STA, A.L.
27.09.2024 10:57

Orkan Helene, ki je kot orkan četrte kategorije na petstopenjski lestvici v četrtek zvečer dosegel obalo Floride, se je danes pomaknil v sosednjo Georgio.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Čeprav je oslabel v orkan prve kategorije, pristojni organi opozarjajo, da so razmere še vedno nevarne. V naslednjih urah je namreč pričakovati obilne padavine, poročajo tuji mediji.

Po podatkih ameriškega Nacionalnega centra za orkane (NHC) se orkan čez Georgio pomika s hitrostjo približno 48 kilometrov na uro. Kljub temu, da je oslabel v orkan prve stopnje, so razmere še vedno "nevarne in življenjsko ogrožajoče".

EPA

V naslednjih 24 urah naj bi največjo grožnjo v delih Georgie in sosednje Južne Karoline predstavljale poplave in zemeljski plazovi, saj je pričakovati obilne padavine. NHC napoveduje, da bo ponekod zapadlo tudi do 51 centimetrov dežja.

Reuters

NHC ljudi poziva, naj ne zapuščajo zatočišč. Prebivalce je k pripravi na "nadaljnje posledice Helene" pozval tudi guverner Georgie Brian Kemp. V zvezni državi so sicer doslej zabeležili dve smrtni žrtvi orkana.

Pred tem je Helene kot orkan četrte stopnje v četrtek dosegla obalo Floride. Sunki vetra so dosegli tudi do 225 kilometrov na uro, življenje pa je doslej tam izgubila ena oseba. Brez elektrike je več kot milijon gospodinjstev in podjetij. Letališči v Tampi in Tallahasseeju sta zaprti, deli več mest pa so poplavljeni. Iz Georgie poročajo o dveh smrtnih žrtvah.

EPA

Lokalne oblasti so medtem za več krajev na Floridi odredile evakuacijo. Tudi predsednik ZDA Joe Biden je pozval ljudi, naj upoštevajo uradna opozorila o evakuaciji. "Pozivam vse, ki so na poti Helene in v njeni bližini, naj prisluhnejo lokalnim uradnikom in upoštevajo opozorila o evakuaciji. Vzemite to resno in ostanite na varnem," je dejal.

Oblasti v okrožju Taylor so medtem prebivalce, ki se niso odzvali na opozorila o obvezni evakuaciji, pozvale, naj na svoja telesa napišejo svoja imena, da bi jih v primeru smrti lažje identificirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Po navedbah zvezne agencije za odzivanje na naravne nesreče (Fema) bi se gladina morja ob obali Mehiškega zaliva lahko zvišala do šest metrov. To pa bi imelo za posledico katastrofalne poplave. Ameriški nacionalni center za orkane (NHC) medtem napoveduje, da bo na nekaterih območjih zapadlo do 51 centimetrov dežja in da bodo poplave lahko ogrožala življenja tamkajšnjih prebivalcev.

Tudi ameriška nacionalna meteorološka služba svari, da bi lahko regijo prizadele poplave, kakršnih ni bilo že več kot sto let. "To bo eden najpomembnejših vremenskih dogodkov, ki se bo v sodobnem času zgodil na zahodnem delu območja," je dodala.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta