(VIDEO in FOTO) Izpoved Izraelke, ki so jo Hamasovi skrajneži predali Izraelu: Kaj je jedla, kako so z njo ravnali?

M.R.
24.10.2023 10:39

Hčerka ene izmed sinoči izpuščenih Hamasovih talk je povedala, da se zdi, da je njena mati dobro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izpuščena Hamasova talka Jočeved Lifšic je ob izpustitvi stisnila roko ugrabitelju.
Twitter

"Medicinske sestre so povedale, da je zelo ostra in da želi deliti informacije z družinami drugih talcev, s katerimi je bila v ujetništvu," je za britansko medijsko hišo BBC povedala Šarone Lifšic.

Jočevede Lifšic so skrajneži palestinskega gibanja Hamas za talko zajeli med napadom 7. oktobra. Skupaj z njo je bilo zajetih okoli 200 talcev, ki so jih odpeljali v Gazo. Že v petek so izpustili dve ameriški državljanki, sinoči pa so izpustili še dve starejši Izraelki. 

"Malo sem brez besed. Približno eno uro sem sedela ob njej, nato pa sem šla ven, z njo je ostal moj brat. Vsi so tako utrujeni. Veliko tega je prestala," je za BBC razlagala njena hčerka Šarone.

 

Dodala je, da je neverjetno, da jo lahko spet vidi. "Držati jo za roko, poljubiti njeno lice in obraz, tako sem ponosna na njo. Neverjetna je," je nadaljevala. Spomnila je tudi na videoposnetek izpustitve svoje matere, na katerem je za kratek čas stisnila roko enemu od svojih ugrabiteljev. "Način, kako je odšla in se potem vrnila, hkrati pa rekla hvala, se mi zdi razmeroma neverjeten. To je ona. Enostavno čakam, da bom lahko nekaj časa preživela z njo," pravi Šarone. 

Izpuščeni talki Jočeved Lifšic in Nurit Kuper
Reuters

Glede na to, da je v Hamasovem ujetništvu še vedno več kot 200 ljudi (Hamas je trdil, da je zajel okoli 250 talcev), je treba delati na tem, da se osvobodi vse, pravi Šarone. 

Jočeved Lifšic
REUTERS

"Ne vem, ali moja mati ve za hišo, da ničesar ni več. Toliko je tega. Počakala bom, da se zbudi, jo malo poljubim in bom videla, kako ji bom lahko pomagala," Izraelka opisuje svoje občutke. Po njenih besedah družina ne načrtuje, da bi mami povedala, kaj vse se je vmes zgodilo. "Živimo iz dneva v dan," je dodala. Šarone, ki sicer živi v Londonu, pa je na koncu povedala še: "Sedela je z ljudmi, ki jih je poznala vse življenje, in z otroki ter vnuki svojih prijateljev. Želi si podati informacije, želi delati na tem, da jih pošlje domov, prepričana sem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta