(VIDEO) AirPower 2022: Prizorišče nad največjim letalskim mitingom v Evropi preletel največji bombnik

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.09.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lepo vreme in odličen program sta v Zeltweg v dveh dneh privabila skoraj 300 tisoč obiskovalcev.
Gregor Grosman

Nad oblaki (Über den Wolken) je bil moto letalskega mitinga AirPower 2022, ki se je minuli petek in soboto odvijal na vojaškem letališču Fliegerhorst Hinterstoisser v bližini avstrijskega Zeltwega. Prizorišče največjega letalskega mitinga v Evropi je od Maribora v normalnih razmerah oddaljeno dobro uro in pol vožnje, Toda v soboto, ko se je tja valila še vsa Avstrija, so že po radiu Ö3 voznike opozarjali, naj si za pot iz smeri Gradca vzamejo vsaj dve uri časa več. Kljub zamudnemu popotovanju so obiskovalci, ljubitelji letenja, z okoliških parkirišč proti vhodom letališča hodili nasmejani in dobre volje. Kako ne bi, ko pa je bilo vreme več kot ugodno, temperatura ravno pravšnja, tla pa suha, da se nanje položena volnena odeja ni razmočila. Tudi program je bil več kot bogat, dovolj šotorov s hrano in pijačo, razporejenih po vsej dolžini skoraj 3000 metrov dolge vzletne steze, je pomenilo, da ni bil nihče lačen ali žejen.

AirPower ima dolgo zgodovino, saj so ga prvič priredili leta 1997, pred letošnjim dogodkom pa se je nazadnje odvijal leta 2019, torej še pred pandemijo koronavirusa. Gotovo je bil tudi to razlog za tako številen obisk letošnjega desetega mitinga, čeprav z obiskanostjo AirPower nikoli ni imel težav. Vstopnine tradicionalno ni, parkirnina je letos znašala 20 evrov za vozilo, če so bili v avtu vsaj štirje potniki, pa pet evrov manj. S tem je organizator želel obiskovalce spodbuditi k bolj ekološki vožnji. Pustimo to, da so verjetno letala v zrak spustila več emisij, kot so jih privarčevali avtomobili. V dveh dneh je letalski miting obiskalo skupno 275 tisoč ljudi, v petek 125 tisoč, tako organizator.

AirPower sicer organizirajo avstrijske oborožene sile skupaj s partnerjema deželo Štajersko in Red Bullom, ki sem prileti s celotno floto Letečih bikov. Skupino Flying Bulls Mariborčani posebno dobro poznamo, saj že nekaj let pred začetkom sezone trenira na letališču Edvarda Rusjana, kjer bi se sicer včeraj moral zgoditi letalski miting Aeros, a ga je organizator zaradi neugodne vremenske napovedi v petek odpovedal. Tako je v soboto v Avstrijo šel še kak Slovenec več.

Okoli 200 civilnih in vojaških letal in helikopterjev je bilo del letošnjega programa na Airpower 2022, nastopajoči so prihajali iz 20 držav. Med njimi je bil tudi slovenski pilatus PC-9, a žal po privlačnosti ni mogel konkurirati eurofighter typhoonom, orjaškim lockheed C-130 herculesom, Saab JAS-39 gripnom, migom 15 ali lovcem F-16. Ko je bil v zraku kateri od naštetih, so bili vsi pogledi usmerjeni v nebo. In če so fotoaparati že skoraj izginili iz našega vsakdana, so jih okoli vratu tukaj množično nosili. S posebno dolgimi objektivi. Kamera telefona pač težko ujame adrenalinsko akcijo na več sto metrih višine.

Z letalskega mitinga na vojaškem letališču v Avstriji
Gregor Grosman

Posebna poslastica je bil prelet ameriškega bombnika B-52 nad glavami množice. Obisk boeinga B-52 stratofortress, ki so ga razvili v štiridesetih letih prejšnjega stoletja za nošenje jedrskega orožja in je prvič poletel 15. aprila 1952, se je zgodil v okviru rutinske premestitve. Ob pogledu na orjaško letalo je na tleh za kratek čas zavladala tišina. Povsem drugače kot ob vrhuncu dneva, ko so v zrak poleteli člani trenutno največje akrobatske ekipe na svetu Frecce Tricolori. Množica je navdušeno ploskala vsaki izvedeni figuri in s fotoaparati in mobilniki shranila videno v svoje fotografske in video arhive.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta