V zvezi s smrtjo Tyra Nicholsa suspendirali dva policista in odpustili tri reševalce

STA, A.L
31.01.2023 08:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Trije reševalci, ki Nicholsu 7. januarja, ko so ga zaradi domnevnega prometnega prekrška surovo pretepli policisti, niso nudili ustrezne pomoči, pa so v ponedeljek ostali brez službe.

Pet temnopoltih policistov je obtoženih nenamernega umora temnopoltega Nicholsa. V ponedeljek pa so oblasti v Memphisu sporočile, da so v zvezi s primerom, ki je pretresel ZDA, suspendirale še dva policista. Enega od njiju niso imenovali, drugi je belec Preston Hemphill. Nicholsa, ki je 10. januarja umrl za posledicami udarcev, bodo pokopali v sredo v Memphisu.

Brez službe so v povezavi s smrtjo Nicholsa ostali tudi trije reševalci, ki v ZDA delujejo v okviru gasilcev.

Poveljnica gasilcev v Memphisu Gina Sweat je dejala, da so 7. januarja od policije dobili prošnjo za posredovanje v primeru osebe, proti kateri so uporabili solzivec. Reševalca Robert Long in JaMichael Sandrige hudo pretepenemu Nicholsu ob prihodu na prizorišče nista takoj nudila prve pomoči, zato so ju v ponedeljek odpustili. Razrešena je bila tudi njuna poveljnica, poročnica reševalcev oz. gasilcev Michelle Whitaker.

Pretepenega Nicholsa so prepeljali v bolnišnico pol ure po prihodu reševalcev na prizorišče tragedije. Preiskava je ugotovila, da so vsi trije reševalci kršili protokole oziroma pravila delovanja.

Nicholsova smrt je najnovejša v vrsti smrti temnopoltih osumljencev zaradi nasilja ameriških policistov.

Nicholsa je pet policistov preteplo, proti njemu pa so uporabili tudi solzivec in paralizator, ker ni nemudoma ubogal njihovih ukazov po poskusu zaustavitve njegovega vozila zaradi domnevnega prometnega prekrška. 29-letnik sicer ni postopal povsem pravilno, ampak je policistom ugovarjal in zatem pobegnil proti svojemu domu, a se tako javnost kot stroka v ZDA strinjajo, da je policija ukrepala povsem nesorazmerno. Vseh pet policistov so po smrti Nicholsa aretirali in obtožili nenamernega umora.

Po objavi videoposnetka aretacije je po ZDA prišlo do protestov in demonstracij, ki pa niso bile teko silovite kot pretekle v podobnih primerih.

Peterica policistov, ki so se znesli nad Nicholsom, je bila del posebne enote škorpijoni za boj proti uličnemu kriminalu, ki so jo v soboto razpustili.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?