V Nemčiji prijeli ruska vohuna, ki naj bi načrtovala napade na industrijsko in vojaško infrastrukturo

M.R.
18.04.2024 10:50

V Nemčiji so v sredo prijeli dva moška, ki naj bi bila ruska agenta, načrtovala pa naj bi sabotažo nemške vojaške pomoči za Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemški organi naj bi ruska vohuna prijeli v kraju Bayreuth v zvezni deželi Bavarska.
Profimedia

Policija je včeraj prijela 39-letnika Dietra S., ki naj bi imel nemško in rusko državljanstvo. Med drugim je obtožen načrtovanja eksplozije, požiga in sodelovanja z ruskimi obveščevalnimi službami. Poleg tega naj bi se na vzhodu okupirane Ukrajini boril v vrstah ruske paravojaške enote.

Drugi prijeti je Alexander J., ki je obtožen, da je prvoosumljenemu pomagal pri identifikaciji potencialnih tarč za napad. 

Nemško tožilstvo sumi, da je 39-letni osumljenec Dieter S. napad načrtoval od lanskega oktobra. Nameraval naj bi sabotirati vojaško in industrijsko infrastrukturo. V ta namen naj bi že izbral potencialne tarče, med katerimi naj bi bili tudi ameriški vojaški objekti. Te naj bi fotografiral in snemal, posnetke pa predal stikom iz Rusije.

Nemški časnik Spiegel poroča, da naj bi ruski vohun opazoval ameriško vojaško bazo v Grafenwöhu v zvezni deželi Bavarska. Prav v Grafenwöhu in še v Hohenfelsu naj bi se ukrajinski vojaki lani urili na ameriških tankih abrams, ki so jih nato prejeli za uporabo na bojišču.  

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je sporočila, da so oblasti preprečile "verjeten napad z eksplozivom". Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je zaradi incidenta na zagovor poklicala ruskega veleposlanika.

Nemčija je takoj za ZDA druga največja donatorka pomoči Ukrajini. Od začetka ruske invazije naj bi Ukrajini donirala za 28 milijard evrov pomoči. Namestnik nemškega kanclerja Rober Habeck je danes med nenapovedanim obiskom Kijeva dejal, da je tja prišel v času, "ko Ukrajina za boj za svobodo potrebuje vso pomoč, ki jo lahko dobi".

Že včeraj pa je nemški kancler Olaf Scholz dejal, da bi morale države Evropske unije skušati pomagati Ukrajini z dodatnimi sistemi zračne obrambe. Še posebej je omenil sisteme patriot ameriške izdelave. Dva takšna sistema je Nemčija Ukrajini že dobavila, zdaj pa je obljubila še tretjega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta