V Braziliji gori prihodnost

Kristina Božič
26.08.2019 20:44

Protest pred brazilsko ambasado v Ljubljani: požare v največjih gozdovih sveta je treba ustaviti. Na terenu šele po pritiskih mednarodne skupnosti tudi vojska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi so pred brazilskim veleposlaništvom opozorili na posledice uničevanje amazonskega pragozda in neodzivnost politike.
Robert Balen

Gozdovi so v očeh mnogih katedrale narave in zatočišča upanja v boju zoper segrevanje podnebja. "Vse nas skrbi za gozdove," je med protestniki spregovoril gozdar, okoljevarstvenik in nekdanji politik ter direktor nekdanje vladne službe za podnebne spremembe Jernej Stritih. Spomnil je, da v Sloveniji gozdovi odstranijo 28 odstotkov emisij. "Za Slovenijo je velika priložnost in odgovornost, da kaj reče. Z uspešnim gozdarjenjem, utemeljenim na dolgoletnih izkušnjah in znanju, smo okrepili in razširili gozdne površine v Sloveniji," je opozoril, da pa je sedanje stanje v gozdovih, tudi zaradi posledic žledoloma leta 2014, hkrati opozorilo, da se lahko smer uspešnega razvoja tudi obrne.

Reuters

Kurjenje pritiska na politike

Prav to, da je treba vztrajati in pritiske protestov stopnjevati, je poudarjala bodoča študentka prava Jerneja Logaj. "Pritisk mora biti stalen, zato zgolj en protest nikakor ne more biti dovolj," je pokimala, da se je že nekajkrat udeležila protestov mladih vsak petek pred parlamentom. "Že to, da se je sprožilo širšo družbeno razpravo, je pomembno," je naštevala, da bi bilo treba tudi spremeniti načine proizvodnje, prepovedati plastiko za enkratno uporabo, zavrniti trgovinske sporazume, ki ne postavljajo varovanja okolja in preprečevanja podnebnih sprememb pred gospodarsko rastjo, in zapreti TEŠ 6. "Naša generacija je politično angažirana," je odkimala, da je ne preseneča, da so starejši bolj apatični. "Navajeni so, da sprejemajo sistem, kot je. Mladi smo tisti, ki vedno smo in moramo tudi tokrat zahtevati, da se sistem spremeni."

Cilj: Spremenjen svet

Zbrane je nagovoril tudi politolog Andrej Kurnik, ki je požare opisal kot znak nadaljevanja izkoriščanja po logiki kolonialnih razmerij moči. "Dekolonialni boj je skupen in nujen tudi v Evropi," je poudaril pomen vzajemnega učenja od ljudstev v amazonskem tropskem pragozdu in staroselskih skupnosti po celem svetu. "Podpora tem ljudstvom je podpora ukrepom zoper podnebne spremembe," je poudaril dolgoletni aktivist, da mora razvoj pomeniti, da za svoje potrebe skrbimo na način, ki zagotavlja ohranitev ekosistemov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta