United Airlines necepljene zaposlene pošilja na neplačan dopust

10.09.2021 12:01
Ameriške letalske družbe ob širjenju okužb opozarjajo pred padcem prometa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriška letalska družba American Airlines zaposlene, ki niso cepljeni proti covidu-19, z 2. oktobrom pošilja na neplačan dopust. Kot so pojasnili v družbi, so se za to potezo odločili, ker želijo glede na epidemične razmere v ZDA varovati zdravje zaposlenih in potnikov. Zaposleni, ki se niso cepili, so kot razlog za to navajali versko prepričanje ali zdravstvene razloge. Glede na sporočilo, ki je zaokrožilo znotraj podjetja, bodo tisti zaposleni, ki se ne želijo cepiti zaradi verskih razlogov, na začasnem neplačanem dopustu, tiste, ki se ne želijo cepiti zaradi zdravstvenih razmer, pa bodo poslali na začasno bolniško odsotnost. V podjetju niso navedli, kako dolgo bo trajal neplačan dopust.

Zaposlene, ki so v stikih z ljudmi, kot so piloti in stevardese, so v podjetju obvestili, da bodo v službi dobrodošli, ko se bodo epidemične razmere bistveno izboljšale. Tisti zaposleni, ki nimajo stika s potrošniki, kot so denimo tehniki, pa morajo opraviti tedensko testiranje in ves čas nositi maske, tudi zunaj. American Airlines je zaposlene v ZDA že v začetku avgusta pozval, naj se cepijo, s čimer je družba postala prvi ameriški letalski prevoznik, ki je uvedel obvezno cepljenje.

Promet pada

So pa ameriške letalske družbe v četrtek poslabšale napovedi o prihodkih in dobičku v tretjem četrtletju letošnjega leta. Ob vnovični krepitvi pandemije covida-19 namreč beležijo zmanjšanje števila rezervacij za vozovnice in povečan obseg odpovedi. Julij je bil za letalske družbe dober mesec, avgust že slabši, sedaj pa je vse več odpovedi in vse manj nakupov vozovnic.

American Airlines v tretjem četrtletju pričakuje za med 25 do 28 odstotkov nižje prihodke kot v enakem obdobju leta 2019. United Airlines prav tako pričakuje nižji promet, podobno tudi druge večje letalske družbe. Vendar pa je United sporočil, da tokratno naraščanje okužb najverjetneje ne bo tako zelo vplivalo na poslovanje, kot so prejšnji valovi in težave naj bi bile prehodne narave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta