Umrl je človek, ki je razglasil smrt Jugoslavije

A.L.
09.02.2024 12:43

Robert Badinter je vodil tudi mednarodno arbitražno komisijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bil je zavzet borec za dekriminalizacijo homoseksualnosti.
Profimedia

V 95. letu starosti je umrl francoski pravnik in politik Robert Badinter, poroča Le Monde. Badinter, nekdanji francoski zunanji minister, se je rodil leta 1928 v Parizu. Bil je tudi profesor prava na Sorboni, predsednik francoskega ustavnega sveta in senator francoske narodne skupščine. V svoji dolgoletni odvetniški in politični karieri se je zavzemal predvsem za odpravo smrtne kazni v Franciji, kar mu je leta 1981 tudi uspelo.

Bil je tudi zavzet borec za dekriminalizacijo homoseksualnosti. Zaradi svojih stališč je bil pogosta tarča sovraštva francoske desnice.

Komisija izdala petnajst pravnih mnenj.

Badinter je vodil tudi mednarodno arbitražno komisijo, ki je leta 1991 objavila stališče, da je SFRJ razpadla in da ni šlo za odcepitve posameznih republik. Odprla se je pot za priznanje Slovenije.

Svet ministrov tedanje Evropske gospodarske skupnosti je 27. avgusta 1991 ustanovil arbitražno komisijo, ki naj bi v okviru mirovne konference za Jugoslavijo rešila pravna vprašanja, povezana z razpadanjem Jugoslavije. Komisijo so sestavljali predsedniki ustavnih sodišč, ime pa je dobila po svojem predsedniku Robertu Badinterju.  

"Komisija je od 7. decembra 1991 do 13. avgusta 1993 izdala petnajst pravnih mnenj. Njeno stališče je bilo, da je Jugoslavija razpadla, da je na njenem ozemlju nastalo pet enakovrednih držav naslednic in da Srbija s Črno goro ne more biti edina naslednica," je pred časom poročal MMC. Te ugotovitve so omogočile mednarodno priznanje Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta