Ukrajinske enote naj bi se po trditvah Rusije umikale iz Severodonecka

STA, S. M.
04.06.2022 19:21

Ukrajinske oborožene sile so v srditi bitki za mesto Severodoneck v vzhodni regiji Lugansk utrpele "kritične izgube", v nekaterih enotah kar 90-odstotne, in so se začele umikati iz tega mesta v smeri Lisičanska, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ukrajina vztraja, da se ruskim silam v mestu še naprej silovito upira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Iz zapisa ministrstva ni razvidno, koliko ukrajinskih enot se dejansko umika, je pa jasno, da del enot še ostaja v Severodonecku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lisičansk se sicer nahaja blizu Severodonecka, le da drugem bregu reke Siverski Donec.

"Ukrajinske oblasti so spoznale, da se je nemogoče še naprej upirati in vztrajati v industrijski coni Severodonecka, zato so kombinirani taktični enoti odredile, da v tovarni Azot minira tanke, ki vsebujejo nitrat in dušikovo kislino," je sicer še sporočilo rusko ministrstvo. Na ta način naj bi Ukrajinci skušali kontaminirati območje in tako zavreti rusko vojaško operacijo.

Teh navedb ni mogoče neodvisno preveriti, poudarjata AFP in britanski BBC.

EPA

Guverner regije Lugansk včeraj sporočil nasprotno

Pred tem je sicer guverner regije Lugansk Serhij Gajdaj v petek nasprotno sporočil, da so uspele ukrajinske sile ruske napadalce v Severodonecku potisniti nazaj za "20 odstotkov" in da "ni realno", da bi to mesto v prihodnjih dveh tednih padlo.

Kijev: Vojna bi lahko trajala še od dva do šest mesecev. Iz Odese poročajo o novih napadih

"Takoj ko bomo imeli dovolj zahodnega orožja dolgega dosega, bomo njihovo topništvo potisnili s položajev. In takrat bo, verjemite mi, ruska pehota samo še zbežala," je še dejal Gajdaj, a tudi njegovih navedb ni mogoče neodvisno potrditi.

Ruske sile naj bi sicer skušale obkoliti ukrajinske borce v Severodonecku in jim onemogočiti oskrbo od zunaj ter jih tako izčrpati. Območje Severodonecka in Lisičanskega je sicer še zadnje v regiji Lugansk, ki ostaja v rokah ukrajinskih sil. Rusija bi z njim dobila de facto nadzor nad celotno regijo.

Ukrajinska vojska je davi sporočila, da je Rusija na območje Severodonecka, kjer so boji trenutno najsrditejši, vpoklicala nove rezerve, prav tako tam ne pojenja silovito topniško obstreljevanje. Kljub temu naj bi ukrajinskim borcem med drugim uspelo odbiti ruske napade na predmestje Ustinovka in poskus kopenske ofenzive na bližnji kraj Bahmut.

Iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so danes sporočili, da se ulični spopadi v Severodonecku nadaljujejo in da so v teku napadi v industrijskem delu mesta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta