Putin o oskrbi z žitom: To je stara kriza. Ukrajina bi morala odstraniti mine iz svojih pristanišč

Va
03.06.2022 16:45

Stoti dan vojne: V Ukrajini je bil poškodovan hrvaški prostovoljec. Čimprej ga bodo poskušali pripeljati na Hrvaško, se je oglasil uradni Zagreb. Pri Severodonecku napadli ekipo Reutersa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
reuters

"Gre za hrvaškega državljana, ki je bil prostovoljec v Ukrajini," je o Hrvatu, ki je bil ranjen minule dni na bojišču, v petek v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš

Vili Beroš 
Profimedia

Hrvat ni v smrtni nevarnosti in ga bodo prepeljali na Hrvaško. Oglasil se je tudi predsednik Hrvaške Zoran Milanović in podprl prizadevanje, da hrvaškega državljana spravijo iz Ukrajine, takoj ko bo mogoče.

"Ne vem, za koga gre," je komentiral Milanović, "a ker je hrvaški državljan, je naš."  

Francosko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je pri Harkivu umrl francoski državljan, ki se je kot prostovoljec pridružil ukrajinski vojski. Na poti v mesto Severodoneck na vzhodu države pa sta bila lažje ranjena dva novinarja tiskovne agencije Reuters, njun voznik pa je bil ubit. Potovala sta v vozilu, ki so jima ga priskrbeli proruski separatisti. Prav tako so jim separatisti dodelili voznika, ki pa je bil med obstreljevanjem ubit. 

"Seznanjeni smo z žalostno novico, da je bil francoski državljan smrtno ranjen med spopadi v Ukrajini. Vse opozarjamo, da je celotna država vojno območje in odsvetujemo vsa potovanja v Ukrajino, ne glede na razlog," je sporočil tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva.

Predmestje Kijeva Irpin
Reuters

Vojna v Ukrajini traja že sto dni. V Kremlju so ob tem objavili, češ da so v tem času "dosegli določene rezultate", da pa se bo vojna nadaljevala, dokler ne izpolnijo vseh. Ukrajinska parlamentarka Lesia Vasilenko pa je na twitterju pojasnila, kaj pravzaprav pomeni petina ozemlja, kolikor ga v Ukrajini po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega okupirajo Rusi. To je 125.000 kvadratnih kilometrov ali kot tri Švice skupaj ali več kot pol Velike Britanije, je tvitnila.

"To je vojna dobrega in zla, a dobro in pravičnost vedno zmagata," se je na Telegramu oglasil župan Kijeva Vitalij Kličko. "Teh sto dni je kot en dolg, naporen dan, ki se nikoli ne konča," je zapisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta