SVET

Trump v davčnih napovedih več kot desetletje prijavljal izgubo

STA, A.L.
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Leta 2009 na primer v višini 700 milijonov dolarjev, leta 2010 pa 200 milijonov dolarjev.

Trumpovi davki so bili doslej najbolj znana javna skrivnost v ZDA, saj jih pred predsedniškimi volitvami leta 2016 za razliko od vseh ostalih kandidatov v sodobni zgodovini ni nikoli objavil.

New York Times je leta 2020 poročal, da je Trump leta 2017 plačal le 750 dolarjev davka na dohodek. Isti časnik je poročal tudi, da je Trump leta 1995 prijavil 915,7 milijona dolarjev izgube, s čimer se je več let izogibal plačevanju davkov.

Trump se v javnosti zagovarja, da gre za politični pregon

Bender iz računovodskega podjetja Mazars je bil dolga leta osebni računovodja Trumpa in mu je vlagal davčne napovedi. V sredo je na državnem sodišču New Yorka, kjer poteka proces proti Trumpovi organizaciji zaradi finančnih poneverb, povedal, da je Trump prijavljal izgubo od leta 2009 do leta 2018.

Trumpova organizacija je obtožena, da se je izogibala plačilu davkov z izvirnimi načini kompenzacij vodilnim uslužbencem. V primeru obsodbe bo morala sicer plačati le približno milijon dolarjev kazni, osebne odgovornosti vodilnih v podjetju na čelu s Trumpom pa sodišče ne ugotavlja.

Trump se v javnosti zagovarja, da gre za politični pregon, saj niso počeli nič takšnega, kar ne počnejo vsa druga velika podjetja.

Trump ima sicer trenutno številne druge pravosodne težave, pri čemer mu v preiskavah o njegovih prizadevanjih za spreobrnitev izida predsedniških volitev 2020 in odtujitvi zaupnih dokumentov iz Bele hiše grozi tudi zaporna kazen.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?