Stroški podatkovnih varnostnih incidentov med pandemijo dosegli rekordne vrednosti

13.08.2021 16:03
Podatkovni varnostni incidenti so podjetjem v povprečju povzročili 4,24 milijona dolarjev stroškov, kar je največ v 17-letni zgodovini spremljanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Družba IBM Security je objavila rezultate mednarodne raziskave, ki je pokazala, da so podatkovni varnostni incidenti podjetjem, ki so v raziskavi sodelovala, v povprečju povzročili 4,24 milijona dolarjev stroškov na posamezni incident. To je največ v 17-letni zgodovini spremljanja varnostnih incidentov, so ugotovili.  Analiza podatkovnih varnostnih incidentov, ki so se zgodili v več kot 500 organizacijah, ugotavlja, da so zaradi velikih sprememb poslovanja v času pandemije stroški varnostnih incidentov postali višji, sami incidenti pa težje obvladljivi. V primerjavi s preteklim letom so se stroški varnostnih incidentov povišali za 10 odstotkov.

Strokovnjaki ugotavljajo, da so bila podjetja lani prisiljena hitro prilagoditi svoje tehnološke pristope. "Mnoga podjetja so zaposlene spodbujala ali od njih celo zahtevala, da delajo od doma. Prav tako je 60 odstotkov organizacij v času pandemije za svoje poslovanje v še večji meri začelo uporabljati storitve v oblaku." Varnost tako ni sledila hitrim spremembam na področju informacijskih tehnologij, kar je zmanjševalo sposobnost učinkovitega odzivanja na podatkovne varnostne incidente.   

Stroški vdorov

Letno poročilo "Cost of a Data Breach", ki ga sponzorira in analizira IBM Security, je pripravil inštitut Ponemon, pri organizacijah, ki so sodelovale v raziskavi, pa so ugotovili naslednje trende:

Stroški varnostnih incidentov najvišji v ZDA

Tista podjetja, ki so se modernizirala, so imela nižje stroške z incidenti. Strošek incidenta v podjetjih, kjer niso izvedli ničesar v smeri modernizacije in digitalne transformacije, je bil v povprečju višji za 750.000 dolarjev (kar je 16,6 odstotka več od povprečja).

"Višji stroški podatkovnih varnostnih incidentov podjetjem, ki se soočajo s hitrimi tehnološkimi spremembami v času pandemije, prinašajo še en dodaten strošek," je dejal Chris McCurdy, podpredsednik in generalni direktor družbe IBM Security. "Čeprav so stroški podatkovnih varnostnih incidentov v preteklem letu dosegli rekordne vrednosti, pa poročilo kaže tudi pozitivne znake učinkov sodobnih varnostnih taktik, kot so uporaba umetne inteligence in avtomatizacije ter pristop ničelnega zaupanja. Strošek teh bi se lahko povrnil z nižjimi stroški incidentov v prihodnosti."

Povprečen strošek velikega varnostnega incidenta je znašal 401 milijon dolarjev, pri čemer so bili upoštevani incidenti, v katerih je bilo izpostavljenih od 50 do 65 milijonov zapisov. Stroški podatkovnih varnostnih incidentov so bili najvišji v ZDA (9,05 milijona dolarjev na incident). Sledita Srednji vzhod (6,93 milijona dolarjev) in Kanada (5,4 milijona dolarjev). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta