Štirim hrvaškim parom tik pred zdajci preprečili odhod iz Zambije. So še vedno obtoženi trgovine z ljudmi?

STA, A.L., Va
08.02.2023 02:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Štiri hrvaške pare, ki jih je zambijsko sodišče v ponedeljek izpustilo na prostost, so dan pozneje zadržali in odvedli z letališča v Ndoli, so za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdili iz odvetniške pisarne, ki zastopa enega od parov. 

Osmerico Hrvatov so zadržali tik pred vkrcanjem na letalo na letališču v Ndoli, je za hrvaški portal Index pojasnil vodja uprave za konzularne zadeve pri hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve Vinko Ljubičić.

Pojasnil je, da je vse, kar vedo za zdaj, to, da so hrvaški državljani dobili rok, da v 48 urah zapustijo državo, ter da so jim vrnili potne liste in so bili tik pred vkrcanjem. "Potem se je pojavila uslužbenka iz migracijske pisarne in jim rekla, da jih ne more pustiti. Zadržali so jih tam. Kaj se je dogajalo naprej, ne vemo," je pojasnil Ljubičić.

Izpostavil je, da bodo informacije poskušali dobiti po diplomatskih poteh, in dodal, da nikoli niso imeli podobnega konzularnega primera.

Zambijske oblasti so osmerico Hrvatov aretirale 7. decembra na mednarodnem letališču Simon Mwansa Kapwepwe v Ndoli s štirimi domnevno posvojenimi otroki.

Državno tožilstvo jih je obtožilo za kaznivo dejanje poskusa trgovine otroki in ponarejanja dokumentacije, sodišče v Ndoli pa je v ponedeljek zavrglo obtožnico. Posvojene otroke, ki so imeli hrvaške dokumente, so jim že ob aretaciji odvzele zambijske socialne službe. Dostopa do njih doslej niso imeli niti hrvaški diplomati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?