Ste pripravljeni na cepljenje? V Italiji je razprava o obveznosti cepljenja proti koronavirusu vse bolj vroča

K. Š., STA
12.08.2020 09:00

V Italiji se stopnjuje razprava o obveznosti cepljenju proti covidu-19, ko bo cepivo na voljo. Polemiko je še podžgala odločitev rimske bolnišnice Spallanzani, da s 24. avgustom začne testiranje cepiva na prostovoljcih. Nekdanji premier Matteo Renzi zbira podpise za obvezno cepljenje, čemur nasprotuje trenutni premier Giuseppe Conte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

"Nisem mnenja, da bi moralo biti cepljenje proti covidu-19 obvezno. Bi pa moralo biti cepivo vsakomur na voljo," je v nedeljo dejal Conte glede ukrepanja ob morebitni odobritvi cepiva. S tem se ne strinja Renzi. "Če bo na trg prišlo cepivo proti covidu-19, mora biti cepljenje obvezno za vse v Italiji," poziva Renzi, ki je v preteklih letih vodil tudi kampanjo proti gibanju, ki nasprotuje cepljenju in ga v pretežni meri sestavljajo starši, ki kljub leta 2017 zakonsko vpeljani obveznosti zavračajo cepljenje šoloobveznih otrok proti boleznim, kot so davica, tetanus in ošpice.
"Zaradi covida-19 smo imeli v Italiji dva meseca karanteno. Če bo sedaj razvito cepivo, bomo pustili Italijanom svobodo, da se pustijo cepiti ali pa ne? To je vendar šala!" je na svoji spletni strani zapisal Renzi, ki je državo vodil med letoma 2014 in 2016, in objavil povezavo do zbiranja podpisov za obvezno cepljenje.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta