Slovenija za letalske in ladijske potnike, ki vstopajo v Slovenijo, uvaja obrazec za sledenje

Gr. G., STA
09.08.2021 17:13
Obrazec omogoča lažje in hitrejše zbiranje ter izmenjavo podatkov med državami članicami EU, s čimer je sledenje stikom potnikov bolj učinkovito in uspešno, navaja Javna agencija za civilno letalstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek Zaslona

Javna agencija za civilno letalstvo (CAA) je na spletni strani objavila, da bodo morali od 16. avgusta vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, pred vstopom v državo izpolniti digitalni obrazec za sledenje potnikov (PLF). Gre za obrazec, ki omogoča lažje sledenje stikom v primerih, kadar so potniki med potovanjem izpostavljeni nalezljivi bolezni. Podatke, ki jih potniki posredujejo, lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje uporabi za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti, da prepreči nadaljnje širjenje bolezni in zaščiti zdravje potnikov, piše v sporočilu CAA. Obrazec je dostopen na spletni strani https://app.euplf.eu.

Kdo mora obrazec izpolniti?

Poleg potnikov, ki vstopajo v našo državo ga morajo izpolniti tudi potniki, ki potujejo v Italijo in Malto, ki zaenkrat uporabljata enotni evropski obrazec. Več držav pa ima svoje podobne nacionalne obrazce za sledenje, ki jih morajo potniki izpolniti pred vstopom v državo, med njimi Grčija. Na ta način želijo države narediti potovanja med pandemijo covida-19 varnejša, saj je lažje priti do potnikov, ki bi lahko bili v stiku z okuženim. 

Če želite preveriti, ali za državo članico Evropske unije, v katero želite potovati, veljajo omejitve vstopa, uporabite spletno orodje Re-open EU.

Dodatna pojasnila glede uvedbe PLF v Sloveniji so pri CAA objavili na spletni strani TUKAJ. Potniki morajo za izpolnitev obrazca PLF zagotoviti: podatke o prevozu in potovanju, osebne podatke, kontaktne podatke, podatke o stalnem naslovu, podatke o prejšnji nastanitvi, podatke o začasnem naslovu, podatke o spremljevalcih na potovanju in kontaktne podatke za nujne primere. Obrazec je potrebno izpolniti pred izkrcanjem v primeru potovanja s križarko, pred vkrcanjem na trajekt, pred začetkom potovanja v primeru potovanja z vlakom, avtobusom ali avtomobilom in po prijavi in pred vkrcanjem na letalo. Potniki bodo po elektronski pošti prejeli svoj obrazec dPLF in QR kodo (elektronsko sporočilo bo vsebovalo QR kodo in povezavo za prenos obrazca dPLF v obliki PDF).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta