zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

SVET

Slovenija bo pred Meddržavnim sodiščem v Haagu podprla Ukrajino v postopku zoper Rusijo

STA, M.R.
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Določila je, da bo zastopanje Slovenije vodilo zunanje ministrstvo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Za zastopnika in sozastopnika Slovenije v postopku je vlada na današnji seji z ločenim sklepom pooblastila glavnega pravnega svetovalca MZZ Marka Rakovca in veleposlanika na Nizozemskem Jožefa Drofenika.

Ukrajina je tožbo proti Rusiji glede uporabe in razlage konvencije na Meddržavno sodišče v Haagu vložila 26. februarja. Kijev je države članice EU pozval k intervenciji v postopku na podlagi 63. člena Statuta Meddržavnega sodišča, ki omogoča vstop tretjih držav v spor, če se spor nanaša na razlago pogodbe, katere pogodbenica je tretja država.

Slovenija se pridružuje večini članic Evropske unije in širši mednarodni skupnosti, ki že ves čas ruske invazije izražajo trdno podporo Ukrajini tako s političnimi sredstvi kot tudi z vključitvijo v sodne postopke pred mednarodnimi sodnimi telesi. Mednje sodi tudi postopek med Ukrajino in Rusijo pred Meddržavnim sodiščem, v katerem bo poleg 19 držav članic Evropske unije, ki so predlog že vložile, na podlagi sklepa vlade intervenirala tudi Slovenija, je še sporočil Ukom.

Postopek pred Meddržavnim sodiščem ne bo prvi, v katerem bo Slovenija podprla Ukrajino. Že septembra je vlada sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Primer se nanaša na obtožbe ukrajinske vlade o množičnih in hudih kršitvah človekovih pravic, ki jih je zagrešila Rusija v svojih vojaških operacijah na ozemlju Ukrajine od 24. februarja.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?