Slovenija bo BiH po hudih poplavah pomagala z do 250 tisoč evri, del bo povrnila Evropska komisija

STA, M.R.
06.10.2024 11:47

Vlada je sprejela odločitev, da Bosni in Hercegovini, ki so jo prizadele hude poplave, zagotovi pomoč v obliki enote za iskanje in reševanje v urbanih okoljih ter enote z reševalnimi psi v skupni vrednosti do 250.000 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek iz Donje Jablanice, kjer je plaz zasul vas.
Reuters

Kot so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo Slovenija pomoč BiH pri posredovanju ob poplavah zagotovila na podlagi njenega zaprosila za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Naša država bo pomoč nudila od danes do prihodnje nedelje.

(FOTO in VIDEO) Iz Donje Jablanice: "Ko sem izvlekel četrtega mrtvega soseda, sem se zlomil!"

Konvoj 16 vozil s 46 pripadniki civilne zaščite in reševanja je skupaj s šestimi psi iz državnega logističnega centra v Rojah krenil nekaj po 12. uri. Če bo treba, bo po tednu dni prišlo do zamenjave ekipe, je v izjavi za javnost ob odhodu reševalcev dejal generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

"Gre za res katastrofalne razmere na sicer relativno zelo zgoščenem območju, kar otežuje reševanje, saj ni prostora za veliko gradbene in ostale mehanizacije," je opozoril. Slovenska enota za iskanje in reševanje v urbanih okoljih je po njegovih besedah specializirana, da lahko na takih območjih išče, evakuira in čisti. Za te namene ima najsodobnejša dvigala, poleg teh so reševalci s seboj odpeljali štabne kontejnerje, mobilno komunikacijo.

Slovenci bodo tako pomagali "odkopati objekte, poiskati žive, tudi s psi, oziroma najti, kar se najti da, glede na veliko število še pogrešanih oseb, hkrati pa tudi čistiti in preprečiti nadaljnje poplavljanje".

Ob tem bodo že izvajali sanacijo objektov, pomagali pri čiščenju komunikacijskih in komunalnih vodov ter vsega ostalega. V tej luči bodo izpostavljeni nevarnostim, kot so porušitve, ureznine, pa tudi eksplozije, je opozoril Behin.

Šestan: Slovenska ekipa je izkušena

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da je slovenska ekipa izkušena, a je vse odhajajoče kljub temu pozval, naj pazijo nase, saj odhajajo na nepoznan, razmočen teren, "voda je verjetno še povsod".

Skupna vrednost slovenske pomoči bo znašala do 250.000 evrov, Evropska komisija pa jo bo povrnila v višini do 75 odstotkov transportnih in nekaterih operativnih stroškov delovanja enot. Finančna sredstva za izvedbo pomoči bo sicer zagotovilo ministrstvo za obrambo iz finančnega načrta pri upravi za zaščito in reševanje.

Pomoč BiH prihaja tudi iz drugih držav. EU je namreč prek omenjenega mehanizma tja napotila še reševalce iz Hrvaške in Srbije, je danes prek družbenega omrežja X sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Nujno podporo v obliki ekip, črpalk, bagrov, generatorjev in druge opreme pa so po njegovih navedbah poleg Slovenije, Hrvaške in Srbije ponudile tudi Slovaška, Poljska, Albanija, Turčija, Severna Makedonija in Črna gora.

BiH so v noči na petek zaradi obilnega deževja prizadele hude poplave, zemeljski plazovi in skalni podori. Najhuje je v okolici Jablanice in Konjica ter v Kreševu in Fojnici. Prekinjene so cestne in telekomunikacijske povezave, poročajo pa tudi o več smrtnih žrtvah in pogrešanih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta