(FOTO in VIDEO) V poplavah v BiH umrlo najmanj 13 ljudi, pod plazom našli mrtev objet zakonski par

A.L., STA
05.10.2024 07:34

Obilne padavine, ki so zadnje dni zajele BiH, so povzročile obsežne poplave in sprožile plazove. Najbolj prizadete so bile občine Jablanica, Konjic, Kiseljak in Kreševo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V katastrofalnih poplavah in zemeljskih plazovih, ki so v petek prizadeli Bosno in Hercegovino, je po zadnjih uradnih podatkih umrlo najmanj 13 ljudi, več jih še pogrešajo, je za STA potrdil tiskovni predstavnik hercegovsko-neretvanskega kantona Darko Juka.

Sprva so mediji v BiH poročali o več kot 20 umrlih, pri čemer so se sklicevali na uradne podatke. Juka je pojasnil, da je "v kaotičnem stanju" prišlo do napake pri evidentiranju. Iste smrtne žrtve je namreč po njegovih besedah prijavljalo več služb, ki so bile na terenu, te številke pa so nato prišle v skupno evidenco.

Reuters
Profimedia

V društvu Eko akcija so po pisanju mostarskega portala Bljesak.info opozorili na možne posledice delovanja kamnoloma, prebivalci pa trdijo, da je bil to tudi dejavnik, ki je povečal število žrtev in obseg škode. Po obilnem deževju so se namreč z območja kamnoloma proti naselju usuli plazovi, ki so zasuli številne objekte.

EPA

Da se katastrofa ni zgodila le zaradi obilnih padavin, je prepričan tudi minister za notranje zadeve Federacije BiH Ramo Isak. "Padavine niso bile tako obilne, da bi privedle do tega," je dejal v petek po poročanju N1 BiH. Dodal je, da je na območju tudi kriminalistična policija, ki ugotavlja, kaj je sprožilo plaz.

EPA

Bosanski portal Istraga.ba medtem napoveduje, da bodo objavili obsežen članek o kamnolomu nad Donjo Jablanico, kjer je umrlo 17 oseb. Kot so sporočili, se jim je uspelo prebiti do kamnoloma, ki ima sumljiva dovoljenja za obratovanje, prav od tam pa naj bi se na naselje sprožil hud plaz, ki je zasul več hiš. Domačini so novinarjem povedali, da so na problematiko kamnoloma opozarjali že dlje časa.  

EPA

"Na naselje se je vsulo več tisoč ton kamenja iz kamnoloma. To je bil eden najbolj strašljivih prizorov, kar sem jih kdaj videl, " besede tamkajšnjega zunanjega ministra Elmedina Konakovića povzema Jutarnji list. "Te stvari bi bilo težko preprečiti. A treba je ugotoviti, kdo je za to odgovoren. O tem bodo morali govoriti strokovnjaki, politiki pa čim manj," je dodal.

Reuters
EPA

Župan občine Jablanica Damir Šabanović je izjavil, da se soočajo s tragedijo brez primere. "Žal je po neurju veliko število žrtev, iščemo pogrešane (...). Družinam žrtev izrekam iskreno sožalje in podporo," je dejal. Kot je dodal, so od zgodnjih jutranjih ur na terenu reševalci, ki se z mehanizacijo trudijo pomagati vsem.

Obilne padavine, ki so zajele Bosno in Hercegovino, so v petek povzročile obsežne poplave in sprožile plazove, najbolj kritične pa so razmere v Jablanici severno od Mostarja in okoliških krajih. Pod vodo so naselja Konjic, Kreševo in Fojnica, prizadeta sta tudi Kiseljak in Vareš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta