Skafandri tudi v Beranah

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
14.04.2020 19:09

Pogovarjali smo se Adom Softićem, ki je zaposlen v beranski bolnišnici, eni od štirih črnogorskih, ki sprejemajo in zdravijo bolnike s covidom-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krščanska velika noč je minila brez problemov, prihaja pravoslavna.
EPA

​Ado Softić je administrator v bolnišnici v Beranah. Ta je ena od štirih v Črni gori, predvidenih za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Dve sta še v prestolnici Podgorici in ena v obmorskem Baru. "V Beranah se zaradi bolezni covid-19 zdravijo trije pacienti. Noben od obolelih ni prav iz Beran, kjer okužb še ni. Eden je iz Bijelega Polja, dva pa sta iz Andrijevice. Eden od teh dveh je bil pred dobrim mesecem dni prvi znani okuženi s koronavirusom v Črni gori. Dobil ga je v tujini in doma okužil še šest ali sedem ljudi. Večina teh je v bolnišnici v Podgorici."

Za upokojenske nakupe le dve uri

Črna gora je prvega okuženega dobila šele dober teden po tistem, ko smo prvega imeli v Sloveniji, vendar se za zdaj relativno uspešno zoperstavlja možni eksponentni rasti okužb. Do včeraj so v tej balkanski državi z okoli 750 tisoč prebivalci odkrili 278 okuženih. Mrtvi so štirje, težji potek bolezni je pri sedmih ljudeh, opravili so 2869 testov. Softić pravi, da imajo trije pacienti v Beranah lažji potek bolezni, bolnišnica pa ima zanje poseben, ločen prostor, v katerega zdravniki in medicinsko osebje vstopajo v popolni zaščitni opremi, "v skafandrih". "Čeprav delam v administraciji in ne pridem v stik s pacienti, tudi jaz na delu nosim zaščitno masko in rokavice. Strogo upoštevamo vse protokole, da virusa ne bi zanesli iz ločenega prostora na druge bolnišnične oddelke. Vlada je že sredi prejšnjega meseca sprejela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V tem času se je iz tujine vrnilo okoli deset tisoč Črnogorcev. Odredili so jim 14-dnevno samoizolacijo ne glede na to, ali je bil test na koronavirus pozitiven ali negativen. Testa tako ali tako niso mogli izvesti pri vseh. Ta 14-dnevna izolacija se lahko podaljša za še 14 dni, tako da je lahko tudi 28-dnevna," razlaga ukrepe črnogorskih oblasti oziroma Nacionalnega koordinacijskega telesa Softić.
"Seveda so tudi pri nas zaprti gostinski lokali, hoteli, frizerstva, neživilske trgovine, odpovedane so bile vse javne prireditve, od kulturnih do športnih. Zaprli so mestne parke, trim steze, igrišča, stadione in druge površine, kjer bi se lahko zbralo več ljudi. Dovoljeno je iti od doma, vendar lahko gresta skupaj naokoli samo dva. Pa še to vsak dan le od 8. do 19. ure, v soboto od 5. do 13. ure, v nedeljo pa le od 5. do 11. ure. V drugem času je pravzaprav policijska ura in je treba imeti za gibanje dovoljenje. V moji bolnišnici jih prav v moji pisarni pripravljamo vsak dan sproti za zdravnike in medicinske sestre, ki so dežurni tudi po 24 ur na dan. Upokojenci in druge ranljive skupine smejo v trgovino, lekarno, pošto, pekarno le prvi dve uri odpiralnega časa."

Roštilj pred boleznijo

Softić pove, da so zaprti tudi vrtci, šole in fakultete. "V Beranah v študentskem naselju ni študentov, ki so tukaj obiskovali visoko medicinsko šolo. Otroci do četrtega razreda imajo pouk na televiziji dopoldne, višji razredi pa popoldne. Za dijake je organizirano učenje prek spleta."
Če je torej vlada ukrepe sprejela dokaj hitro, pa se jih spočetka številni niso držali: "Ob koncih tedna, ki so kot nalašč bili vsi sončni in topli, so bili parki, sprehajališča, izletniške točke sprva polni ljudi. Policija je imela veliko dela, kazni pa so tudi precej drakonske: od nekaj sto evrov pa tja do štiri ali pet tisoč evrov. Kolikor opažam, so se ljudje le zavedeli resnosti položaja. Opisani prekrški se v zadnjih dneh in tednih ne ponavljajo več."
Tudi Črnogorci ne smejo prehajati občinskih mej. "Na žalost pri nas ni migrantov, ki bi nam spričo svojih izkušenj s prehodi meja lahko pomagali pri švercanju iz občine v občino, kot slišim, da je baje v Sloveniji," se pošali Softić. Doda, da jim je v začetku primanjkovalo zaščitnih mask; zdaj jih je že možno kupiti v lekarnah in nekaterih trgovinah. Letališče v Podgorici je zaprto, vendar pristajajo tovorna letala s humanitarno pomočjo. "Kot so sporočili mediji, je bilo te pomoči iz Evropske unije, Kitajske in Združenih arabskih emiratov doslej za že osem milijonov evrov. Respiratorjev je ob tej intenziteti okužb dovolj. Ta hip so nanje v Podgorici priključeni štirje pacienti, nobeden pa ni v smrtni nevarnosti," pojasni Softić. Doda, da so v začetku krize s posebnim letalom za Moskvo črnogorsko obalo zapustili številni Rusi, ki imajo tam vikende oziroma mnogi tudi vile: "Najhujša skrb vlade je, kako bo letos potekala, če sploh bo, turistična sezona. Črna gora je od tujskega prometa zelo odvisna. Vlada je že sprejela prvi paket ukrepov za lajšanje težav gospodarskih subjektov in za pomoč tistim, ki so izgubili delo. Vsi upajo, da bo koronokriza proč do konca maja, saj si ne morejo predstavljati, da bi trajala še dlje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta