Schmidt sprejel odločitev o deblokadi oblikovanja vlade Federacije BiH

STA
28.04.2023 11:05

Z njegovo odločitvijo je sedaj odprta pot, da parlament te bošnjaško-hrvaške entitete odloča o potrditvi imenovanja novega premierja in ministrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Schmidt podrobnosti glede svoje odločitve ni sporočil.
Reuters

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je v četrtek sprejel odločitev o deblokadi oblikovanja vlade Federacije BiH in tako končal večmesečno krizo, ki jo je povzročila bošnjaška Stranka demokratične akcije (SDA). Parlament federacije naj bi o potrditvi imenovanja nove vlade odločal že danes.

Schmidt je na podlagi širokih pooblastil, ki jih ima kot visoki predstavnik ZN v BiH, razglasil za zakonito imenovanje vlade, ki sta ga pred tem podpisala predsednica federacije Lidija Bradar iz HDZ BiH s soglasjem podpredsednika Igorja Stojanovića iz Socialdemokratske stranke (SDP), poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Christian Schmidt
EPA

S to odločitvijo je bila odpravljena blokada imenovanja vlade, po kateri je posegla SDA, ker njen član Refik Lendo, ki je tudi eden od podpredsednikov Federacije BiH, sklepa o imenovanju vlade ni želel sopodpisati, kot to predpisuje ustava.

Z njegovo odločitvijo je sedaj odprta pot, da parlament te bošnjaško-hrvaške entitete odloča o potrditvi imenovanja novega premierja in ministrov. Za premierja naj bi bil izvoljen predsednik vodja SDP Nermin Nikšić. Po poročanju medijev naj bi se to zgodilo že danes. Za imenovanje nove vlade je potrebna podpora 50 od 98 poslancev. Politične stranke, ki bodo odločale o novi vladi Federacije BiH, so odločitev visokega predstavnika pozdravile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta