Rusija objavila tarče, ki bi jih zadele ruske rakete, če bi prišlo do jedrskega spopada

M.R.
25.02.2019 17:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izstrelitev raket z ruske podmornice v Sredozemskem morju.
EPA

Le nekaj dni po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v rednem letnem nagovoru opozoril, da bo tudi Rusija v Evropi namestila svoje jedrske rakete, če bodo to storile ZDA, je ruska državna televizija objavila seznam tarč, ki bi jih ruske rakete lahko zadele, če bi prišlo do medsebojnega jedrskega spopada. 
Med tarčami sta Pentagon (ameriško obrambno ministrstvo) in predsedniška rezidenca v Camp Davidu, v zvezni državi Maryland. Obe tarči bi lahko ruske hipersonične rakete zadele v manj kot petih minutah, je poročala ruska televizija. 
Televizijski voditelj Dimitrij Kiseljov je v nedeljo v tedenski informativni oddaji "Vesti Nedeli" predstavil zemljevid ZDA, na katerem so bile vrisani zelo verjetni cilji, ki bi jih Rusija napadla v primeru jedrskega spopada. 
Ena izmed tarč je tudi že leta 1998 zaprta vojaška baza Fort Ritchie v Marylandu in tudi vojaška zračna baza MvClellan v Kaliforniji, ki je bila zaprta leta 2001. Napadi naj bi tudi komunikacijsko bazo Jim Creek v zvezni državi Washington. 
Ruski novinar, ki je sicer blizu Kremlju, je dejal, da bi hipersonične rakete Cirkon, ki lahko letijo s 5- ali celo do 6-kratno nadzvočno hitrostjo, cilje zadele v manj kot petih minutah, če bi jih izstrelili z ruskih podmornic. 
"Za zdaj ne grozimo nikomur, a če bodo rakete nameščene, bo takoj sledil naš odgovor," je dejal novinar, ki je znan po svoji protiameriški drži. Nekoč je celo dejal, da bi lahko Moskva ZDA spremenila v radioaktivni pepel. Kremelj je na prošnjo za komentar tega poročanja odgovoril, da se ne vmešava v uredniško politiko državne televizije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta