Putinov režim ga je poslal v ječo: Neomajni aktivist je prijel za orožje in se boril v Ukrajini. Umrl je v ruskem napadu

Va
07.10.2024 10:46

"Ne morem samo sedeti in ne narediti ničesar in s tem postati soudeleženec ruskega zla, zločinov," je razložil svojo odločitev, da se pridruži ruskim prostovoljcem v ukrajinskih enotah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ildar Dadin
Profimedia

Ruski opozicijski aktivist Ildar Dadin, ki se je boril na ukrajinski strani, je bil ubit v regiji Harkiv na severovzhodu države, v operacijah, ki še niso končane. 

Bil in ostal je heroj, so sporočili o Dadinu, ki je bil pripadnik prostovoljskega bataljona Legija Svoboda Rusije, znan pa je postal, ko je pred desetletjem stopil v prve vrste mirnih protestov proti režimu Vladimirja Putina in naraščajoči represiji režima. Bil je prvi, ki so ga procesirali po takrat novem ruskem zakonu iz leta 2014, ki je udeležbo na civilnih protestih razglasil za kaznivo dejanje. Obsojen je bil na dve leti in pol zapora. Takoj po prihodu v zapor je začel gladovno stavkati.       

"Ne morem samo sedeti in ne narediti ničesar in s tem postati soudeleženec ruskega zla, zločinov," je razložil svojo odločitev, da se pridruži ruskim prostovoljcem v ukrajinskih enotah. 

Vedno se je imel za pacifista, ob agresiji, množičnem ubijanju, mučenju, posilstvih in ropanju pa je prijel za orožje. Izbral si je nadimek Gandhi.

Ocenjeval je, da Rusi niso uspeli zaustaviti Putina, ker so dopustili, da jih prestraši s policijskim nasiljem in z grožnjami, da bodo končali za zapahi.

Najprej, junija lani, se je pridružil Sibirskemu bataljonu, letos pozimi pa prestopil v Legijo Svobodna Rusija. Obe enoti sta sestavni del ukrajinskih oboroženih sil. Pripadniki so ruski državljani, ki želijo pomagati Ukrajini, da zmaga v vojni s Putinom, kar bi bil prvi korak h končanju njegovega režima doma.

Natančno število Rusov v teh enotah ni znano niti koliko so uspešni. Sami trdijo, da so, pri čemer so navajali tudi vpade na rusko ozemlje minule tedne. Dadin po drugi strani ni delil mnenja  o teh akcijah. Trdil je, da so bile nekatere od misij, v katerih je sodelovala njegova enota, po vojaški plati nesmiselne. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta