Putin bi trgoval z ukrajinskim žitom

ZUR
29.05.2022 17:11

Rusija bi omogočila plovbo ladij z žitom čez Črno morje v zameno za odpravo dela sankcij, o čemer pa na Zahodu nočejo niti slišati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eno od prevzgojnih taborišč v Xinjiangu
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza opozoril na nevarnosti okrepljenih dobav orožja Ukrajini, češ da bi te lahko dodatno destabilizirale razmere na vzhodu Ukrajine. Ob tem je izrazil pripravljenost sodelovati pri iskanju načinov za izvoz ukrajinskega žita.

Rusija je pripravljena iskati načine za nemoten izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, je Putin zagotovil Macronu in Scholzu, so sporočili iz Kremlja. "Tudi povečanje dobav ruskih gnojil in kmetijskih proizvodov bo pomagalo zmanjšati napetosti na svetovnem prehranskem trgu, kar bo seveda zahtevalo umik relevantnih sankcij," je ruski predsednik sporočil voditeljema dveh največjih evropskih gospodarstev. Putin se je o možnosti za rusko deblokado izvoza žita iz ukrajinskih pristanišč v petek pogovarjal še z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, v četrtek pa z italijanskim premierjem Mariem Draghijem.

Vojaška invazija Moskve v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju. Dodatne težave na svetovnem prehranskem trgu je povzročila ruska blokade ukrajinskih pristanišč, za kar pa v Moskvi krivijo Ukrajince, ki naj bi bili minirali vode v Črnem morju in s tem onemogočili varno plovbo civilnim ladjam. Ruski generalpolkovnik Mihail Mizincev je pred tem dejal, da delajo na vzpostavitvi 185 kilometrov dolgega in dobre tri kilometre širokega "humanitarnega koridorja" iz Mariupola proti Črnemu morju. Mizincev je sicer tudi obtožil Zahod, da želi spraviti žito iz Ukrajine, ne da bi se pri tem oziral na to, kaj se bo zgodilo, ko se spraznijo ukrajinski silosi. Po njegovih besedah naj bi bilo v šestih ukrajinskih pristaniščih ujetih 70 ladij iz 16 držav.

Ruske ponudbe o omogočanju izvoza ukrajinskega žita in gnojil v zameno za odpravo dela sankcij sicer na Zahodu zavračajo, Evropska unija pa bi znala prav v teh dneh sprejeti nov paket sankcij.

Srbija pa zaradi sankcij proti Rusiji nima težav. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je evforično povedal, da je po telefonu govoril s Putinom in svoji državi zagotovil nemoteno dobavo plina po razmeroma nizkih cenah. Srbija je že doslej zavračala uvedbo sankcij proti "bratski državi", zaradi česar si je uradni Beograd nakopal nemalo kritik iz Bruslja in Washingtona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta