Prvič v zgodovini začeli na ljudeh klinično testirati cepivo proti najbolj smrtonosnemu raku

M.R.
23.08.2024 11:35

Začelo se je prvo klinično testiranje mRNA cepiva proti raku pljuč na pacientih. V tem tednu je prve doze cepiva prejel pacient iz Velike Britanije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Onkologa Siow Ming Lee in Sarah Benafif v pogovoru s pacientom Januszem Raczem, ki je prvi prejel novo cepivo proti raku pljuč.
Profimedia

Rak pljuč je vodilni vzrok smrti zaradi raka na svetu. Vsako leto zaradi te bolezni umre okoli 1,8 milijona ljudi. Stopnja preživetja pri tistih z napredovano obliko bolezni, kjer so se tumorji že precej razširili, je zelo majhna. 

Trenutno strokovnjaki testirajo novo cepivo, ki imunskemu sistemu narekuje, naj ubije rakave celice, nato pa jim prepreči, da bi spet nastale. Cepivo BNT116, ki ga proizvaja BioNTech, je namenjeno zdravljenju nedrobnoceličnega raka pljuč (NSCLC), ki je najbolj pogosta oblika te bolezni. 

Prva faza kliničnega testiranja na ljudeh poteka na 34 raziskovalnih mestih v sedmih državah: v Veliki Britaniji, ZDA, Nemčiji, na Madžarskem, Poljskem, v Španiji in Turčiji. Cepivo bo dobilo okoli 130 pacientov, ki so v različnih stadijih bolezni - od zgodnjega, še pred operacijo ali kemoterapijo, pa do poznega stadija in tudi ponovitvenega raka. 

Kako deluje novo cepivo?

Podobno kot pri cepivu proti covidu-19 tudi to uporablja mRNA oznake za molekule, s katerimi imunskemu sistemu omogoči, da napade rakave celice, ki jih prepozna s pomočjo tumorjevih označevalcev. Za razliko od kemoterapije je cilj pri tem cepivu okrepiti odgovor imunskega sistema na tumor in pustiti zdrave celice nedotaknjene.

"Sedaj vstopamo v zelo razburljivo obdobje kliničnega testiranja imunoterapije, temelječe na mRNA," je za britanski časnik Guardian povedal profesor Siow Ming Lee, onkolog, ki vodi testiranje v Veliki Britaniji. 

Prvi pacient, ki je dobil cepivo, je 67-letni Janusz Racz iz Londona. Raka pljuč so mu diagnosticirali maja, takoj za tem pa je že prejel kemoterapijo in radioterapijo. Sicer znanstvenik, ki se ukvarja s preučevanjem umetne inteligence, je dejal, da ga je njegov poklic navdušil nad tem, da sodeluje pri testiranju. "Tudi sam sem znanstvenik in razumem, da je napredek znanosti, še posebej v medicini, odvisen od pripravljenosti ljudi, da so vključeni v takšna testiranja," je povedal. 

Dodal je, da gre za novo metodo zdravljenja raka, ki drugim pacientom ni dostopna, lahko pa mu pomaga, da se znebi te bolezni. Prvo cepivo je Racz prejel v torek, ko so mu v 30 minutah vbrizgali kar šest injekcij. Vsaka doza cepiva je imela drugačno RNA. Cepivo bo šest tednov zapored prejemal enkrat na teden, nato pa še 54 tednov na vsake tri tedne. "Neboleče je. Veliko bolje kot kemoterapija, ki je bila zame naporna," je povedal Racz po cepljenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta