Prvi pametni most v Evropi

Reuters
03.08.2020 20:00

Dve leti po nesreči, ki je pretresla Italijo, so v Genovi odprli nov avtocestni viadukt, zgrajen v rekordnem času in po najnovejših arhitekturnih smernicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Most je zasnoval eden najvidnejših sodobnih italijanskih arhitektov Renzo Piano, rojen v Genovi.
EPA

Samo dve leti po zrušitvi dela starega Morandijevega mostu čez dolino reke Polcevera v Genovi, zgrajenega leta 1967, so  odprli nov avtocestni viadukt, delo arhitekta in inženirja Renza Piana. V eni največjih italijanskih nesreč, ki se je zgodila 14. avgusta 2018, je umrlo 43 ljudi, brez strehe nad glavo jih je ostalo več kot 600, preiskava o razlogih za zrušitev starega avtocestnega viadukta pa še vedno poteka. Med vzroki se omenjajo načeta jeklenica, korozija, pomanjkljivo izdelana konstrukcija, slabo vzdrževanje in že v osnovi zgrešen dizajn mostu, ki je bil večinoma izdelan iz betona, saj je v šestdesetih letih v Italiji primanjkovalo železa. Dokončno so ga porušili 28. junija lani in na istem mestu začeli takoj graditi novega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta