Proti Trumpovi fantazijski deželi

Dosedanji ameriški predsednik Donald Trump na smetišče zgodovine odhaja kot slab poraženec
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: REUTERS
Cate Gillon

Svet je z začudenjem spremljal, kako so milijoni Američanov kljub divjanju pandemije odpotovali na družinska zbiranja ob praznovanju zahvalnega dneva. V vsej norosti je nekaj nove normalnosti, država se izvija iz hude politične krize in je začela prenos oblasti na novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna. Nerganje dosedanjega predsednika Donalda Trumpa o volilnih prevarah je vse bolj obroben hrup sitnega poraženca.

Razmere je najbolje ponazoril nastop ob praznovanju žetvenega zahvalnega dneva. Odhajajoči Trump je do onemoglosti ponavljal, da je žrtev množične volilne prevare in da je njegovo nadaljevanje predsedovanja še vedno realna možnost. V začetku minulega tedna se je sicer vdal vse večjemu pritisku republikanske stranke in dovolil začetek postopka za prenos oblasti. A to ni ustavilo obtožb o goljufijah niti ni priznal poraza. Edini korak naprej je bilo zagotovilo, da bo zapustil Belo hišo, če bo zbor elektorjev prihodnji mesec za predsednika potrdil Bidna. Tradicionalna praznična čestitka ameriškim vojakom v tujini se je tako kot veliko tradicij ob srečanju z nekdanjim zvezdnikom resničnostne televizije spremenila v sejanje obtožb na račun drugih in povzdigovanje lastnih dosežkov. Ko je dopisnik tiskovne agencije Reuters Jeff Mason skušal z vprašanjem poseči v tirado o spornih volilnih rezultatih, ga je Trump ošvrknil z besedami: "Ti si nepomembnež, ne govori z mano tako, jaz sem predsednik ZDA!"

Biden se je dan prej v čustvenem nagovoru izognil neposredni politiki, znova pozval k enotnosti in Američane opozoril, da so sredi izjemno težke preizkušnje. "Vem, da je država izmučena od boja s pandemijo. Toda moramo se spomniti, da se bojujemo proti virusu, ne drug proti drugemu," jih je spodbujal, naj se držijo ukrepov, kot sta medsebojna razdalja in nošenje mask, in naj jih ne razumejo kot politična dejanja. Toda veliko jih je preslišalo opozorila, po ocenah naj bi na obiske k sorodnikom za praznik odpotovalo okoli petdeset milijonov Američanov. Nekdanji zdravstveni svetovalec Bele hiše Jonathan Reiner je praznik označil kot "mater vseh superkužnih dogodkov". Zato bi se v prihodnjih dneh že tako rekordne številke lahko zasukale še na slabše. Novoizvoljeni predsednik je skoraj 74 milijonom Američanom, ki so volili za Trumpa, skušal dopovedati, da so mnogi zdravstveni sistemi po ZDA na skrajnem robu zmogljivosti. "Ne gre za izmišljotine, to je čista in preprosta resnica. In verjamem, da si od predsednika vedno zaslužite slišati resnico," je bil jasen.

Dvomljiva elita

Ne ravno prikrit zbodljaj odhajajočega predsednika je prišel le nekaj minut po tem, ko je Trump shodu lokalnih republikanskih poslancev v Georgii sporočil: "Na teh volitvah smo zlahka zmagali, prepričljivo zmagali." Podobno je v Belo hišo povabil lokalne kongresnike iz Pensilvanije in Michigana in jih prepričeval, naj ne potrdijo izidov volitev, a mu ni uspelo. Trumpova kampanja poraz nadgrajuje s serijskim izgubljanjem sodnih bitk, krivda za pravno mizerijo gre "elitni udarni sili", kot se je samopoimenovala predsednikova trojka odvetnikov. A je ta sedaj že duet, saj so se znebili Sidney Powell, razvpite pravnice, ki je širila tako divje teorije zarot, da so bile preveč celo za kampanjo poraženca. Trumpu sta ostala osebni odvetnik Rudy Giuliani - ameriški mediji ga označujejo za vse bolj "neuravnovešenega", "brbljajočega" in "sredi povolilnega zloma" - ter odvetnica kampanje Jenna Ellis, ki se je nad republikanskim analitikom Frankom Luntzom zaradi njegovih dvomov v delovanje "udarne sile" javno znesla z besedami, da ga muči "sindrom mikro penisa".

Vidni člani desnice sicer še vedno pritrjujejo predsedniku z močnim vplivom na konservativno volilno bazo. Ker mu ob strani stoji novo skrajno desno medijsko omrežje, ki brez zadrege objavlja največje izmišljotine, Trump še vedno trdno drži vajeti stranke. Najbolj razgreti podporniki so celo leto protestirali proti nošenju mask in nato pred lokalnimi parlamenti v zveznih državah skandirali "ustavite krajo glasov". A se ta dogaja drugje. "Kakršnikoli so Trumpovi zasebni motivi, njegovo javno delovanje in delovanje njegovih odvetnikov ima logično namero - ukrasti volitve," svari pred nevarnostjo takega početja Jason Lee Steorts, urednik konservativnega časnika National Review. Po njegovih besedah daje Trump zgled prihodnjim poražencem, volivce pa prepričuje, da so volitve nelegitimne, kadar njihov kandidat izgubi. Po tradiciji porazu sledi menjava vodstva, toda Bela hiša si prizadeva, da bi dosedanja predsednica nacionalnega odbora republikancev Ronna McDaniel dobila še en mandat, saj bi si Trump tako zagotovil neposreden vpliv na politično infrastrukturo stranke in izhodišče za morebitno kandidaturo na volitvah 2024.

Strah pred spravljivostjo

Biden in njegov tabor skušata dogajanje na desnici obravnavati kot postranski šov, sami pa z odločnimi koraki postavljajo obrise nove vlade. Prihodnji predsednik z imenovanjem prvih kandidatov za ministre kaže, da želi državo voditi kot pomirjevalec medstrankarskih borb, ne kot njihov razpihovalec. Izbira stare sodelavce in izkušene uradnike iz časov vlade predsednika Baracka Obame, hkrati gre za imena, ki bi lahko prestala potrjevanje v senatu z republikansko večino. Kar zbuja skrbi na levem krilu demokratske stranke, namreč da Biden kaže šibkost, še preden je zasedel Ovalno pisarno, saj da naivno verjame v senat izpred desetletij, v katerem je bilo možno sklepati dogovore in najti skupni jezik. "Republikanci so ta hip v fantazijski deželi, zato ne smemo izgubljati časa, včasih se je treba boriti. Ne smemo se vnaprej predati," trdi progresivna demokratska svetovalka Rebecca Katz. Kljub temu se strinja, da bi lahko izbral "precej slabša" ministrska imena, tako pa le "izbira ljudi, ki se niso odtujili levici in so pripravljeni poslušati".

Pozornost se vse bolj usmerja v Georgio, kjer bodo volivci 5. januarja v drugem krogu volitev izbirali svoja senatorja in odločili o razmerju moči v senatu. Demokrati bi morali zasesti oba sedeža, saj jih imajo republikanci v stočlanskem zgornjem domu kongresa že sedaj petdeset, ob enakovredni delitvi pa bi odločal glas bodoče podpredsednice Kamale Harris. Republikanci računajo na zmagi, toda v zvezno državo se zliva milijone dolarjev. Lokalna demokratska politična zvezdnica Stacey Abrams, ki je v zadnjih dveh letih spodbudila vpis okoli 800.000 novih volivcev v volilne imenike, pa je oznanila, da je že več kot 600.000 volivcev zaprosilo za predčasne glasovnice. To daje demokratom nekaj upanja, da bi lahko ponovili Bidnov novembrski podvig in nekoč povsem rdečo državo obarvali v modro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta