Primer Moskaljov: Očeta deklice, ki je narisala protivojno risbo, obsodili na dve leti v kazenski koloniji

STA, Va
28.03.2023 07:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
EPA

Sodišče v mestu Jefremov okrog 300 kilometrov južno od Moskve je 54-letnega Alekseja Moskaljova danes obsodilo na dve leti v kazenski koloniji zaradi hčerine risbe in komentarjev proti vojni v Ukrajini. Oče 13-letnice naj bi bil sicer v ponedeljek pobegnil iz hišnega pripora, novica o tem pa je v sodni dvorani spodbudila aplavz.

Primer Moskaljov je v Rusiji že pred današnjo sodbo vzbudil pozornost, ker so 13-letno deklico zaradi njene risbe in očetovih kritičnih komentarjev na račun ruske vojske odpeljali v dom za mladoletnike. 

Učiteljica v šoli je deklico, ki je bila takrat stara 12 let, prosila, naj nariše sliko v podporo ruskim vojakom v Ukrajini. Narisala je žensko in otroka z ukrajinsko zastavo, proti katerima letijo rakete, risbo pa opremila z napisoma Ne vojni in Slava Ukrajini.

Šola je poklicala policijo, dan pozneje so očeta odpeljali na policijsko postajo in mu naložili denarno kazen. Ko so kasneje na družbenih omrežjih odkrili še njegove kritične komentarje o vojni v Ukrajini, so na njunem domu opravili preiskavo in sprožili kazenski postopek.

Obtožbe proti Moskaljovu se uradno nanašajo na omenjene komentarje, obsojeni pa je to zanikal in trdil, da so njegov računalnik uporabljali brez njegove vednosti. Neodvisni mediji so po navedbah AFP iz sodne dvorane poročali, da se je tožilstvo zanašalo na dvomljive dokaze.

Moskaljovu so sicer sodili v odsotnosti, saj naj bi bil po navedbah lokalnih medijev dan pred sodbo pobegnil iz hišnega pripora.

Rusija je po začetku invazije na Ukrajino uvedla novo zakonodajo, ki kriminalizira lažne ali škodljive informacije o ruski vojski in njeni ofenzivi v Ukrajini. Številni Rusi, vključno z aktivisti in novinarji, so bili zaradi kritik na račun ruske invazije v Ukrajini že poslani v zapor.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta